Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora a încheiat procesul de avizare în comisiile din Parlament. Urmează votul în plenul Camerei și promulgarea legii.
Proiectul a fost susținut, marți, în cadrul Comisiei de Cultură, de deputatul Laurențiu Nistor și de senatorul Viorel Salan, în numele inițiatorilor, primind avizul favorabil al Comisiei, în calitate de comisie raportoare, cu unanimitate de voturi.
Un demers legislativ realizat prin efortul comun al parlamentarilor PSD Hunedoara și pentru care a existat maturitatea politică necesară, astfel încât proiectul să treacă de comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Trecerea Cetăților Dacice din Munții Orăștiei în administrarea Consiliului Județean Hunedoara este unul dintre proiectele mult așteptate de hunedoreni și una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara.
Cele patru cetăți din Munții Orăștiei: Costești – Blidaru, Costești – Cetatuie, Luncani – Piatra Roșie, Bănița vor ajunge în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni in administrarea Consiliului Județean Alba.
Acest proiect legislativ are drept scop protejarea unui monument UNESCO, un monument al tuturor românilor, pentru că vorbim de măsuri imediate de pază și protecție, de accesarea fondurlor necesare lucrărilor specifice de conservare şi restaurare, dar şi de susţinerea activităţilor de punere în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional.
În expunerea de motive, am arătat faptul că trecerea acestei moșteniri culturale și istorice din Munții Orăștiei în administrarea județului reprezintă o garanție a păstrării identității noastre culturale. A contat, de asemenea, și exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara din 2012. Trecerea Sarmizegetusei Regia în administrarea Consiliului Judeţean a avut numai efecte pozitive – monumentul are pază, indicatoare şi oameni care se ocupă de întreţinerea spaţiului, iar drumul de acces a fost modernizat.
Cetățile Dacice trebuie să beneficieze de aceiași termeni, pentru că reprezintă o bună parte din istoria noastră, a tuturor românilor.
Mulțumim tuturor colegilor parlamentari care au susținut acest proiect atât de important pentru Hunedoara, pentru că au înțeles că atunci când vorbim despre istorie și despre interesul național sunt mai importante lucrurile care ne leagă decât cele care ne separă.
Imediat după votul din plen, această comoară din Munții Orăștiei va intra pe o nouă traiectorie care va aduce beneficii tuturor huedorenilor, pentru că vorbim de turism civilizat și de promovarea identității noastre culturale.
Grup parlamentar PSD Hunedoara
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply