VIITURILE AU LOVIT ŞI LA RÂU DE MORI. PRIMĂRIA A ACŢIONAT PENTRU ÎNLĂTURAREA EFECTELOR INUNDAŢIILOR

Viiturile au lovit şi la Râu de Mori. Primăria a acţionat pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor

Ploile puternice de la sfârşitul săptămânii trecute au creat probleme majore şi în comuna hunedoreană Râu de Mori, de la poalele Retezatului. Apa a pătruns în mai multe gospodării, iar în zona turistică Râu Mare şi Râuşor, drumul a fost blocat de aluviunile scurse de pe versanţi. Autorităţile locale s-au mobilizat rapid, încă de sâmbătă noapte de când a început prăpădul, pentru a înlătura efectele inundaţiilor. S-a acţionat în toate zonele afectate astfel încât astăzi situaţia era stabilizată, pagubele produse de viituri fiind în curs de evaluare.

Problemele au apărut de sâmbătă seară, în urma ploii torenţiale care s-a abătut asupra judeţului. Apa a năvălit şi a ajuns în beciurile mai multor locuinţe din satul Suseni, dar pagube însemnate s-au produs şi în alte localităţi aparţinătoare comunei Râu de Mori. „Atât în zona turistică Râu Mare, cât şi la Râuşor, a fost blocat drumul. La Râu Mare, în urma scurgerii aluviunilor de pe versanţi, s-a blocat drumul, iar la Râuşor, într-un loc unde s-a mai produs şi altă dată, a avut loc o alunecare de teren. În urma intervenţiei, am reuşit să înlăturăm efectele viiturilor şi să deblocăm drumul. De asemenea, în satul Clopotiva, s-a colmatat şi înfundat un podeţ şi apa a pătruns pe carosabil pe anumite străduţe, fiind afectaţi localnicii. În satul Suseni, cantitatea de apă a fost atât de mare încât rigola nu a mai făcut faţă, iar apa a pătruns pe carosabil, pe drumul judeţean DJ 686. Am avut şapte familii din satul Suseni cărora le-au fost inundate beciurile şi, până dimineaţa, la ora 04:30, o echipă de pompieri, împreună cu cei de la societatea din subordinea primăriei, a acţionat pentru evacuarea apei”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Şi la Ostrovel şi Sibişel, sate aparţinătoare comunei Râu de Mori, inundaţiile au produs pagube. La Sibişel au fost afectate două gospodării, situate la marginea satului. Oamenii au fost chiar în pericol de a-şi părăsi locuinţele, în toiul nopţii, de teama apei.

Potrivit primarului Niculiţă Mang, cel mai afectat a fost satul aparţinător Suseni, în vecinătatea Cetăţii Colţ. „Chiar dacă, numai cu o zi înainte, am decolmat rigolele cu buldoexcavator, ploaia torenţială care a căzut a făcut ca acestea să fie aproape ca şi inexistente”, a mai spus primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Autorităţile locale din comuna Râu de Mori au reuşit să intervină rapid, astfel că, până duminică după-amiază, efectele produse de inundaţii au fost, în mare parte, înlăturate. „Putem spune că, la această oră, situaţia este stabilizată. Utilajele primăriei şi ale unor firme lucrează în continuare pentru a remedia efectele viiturii”, a adăugat primarul comunei Râu de Mori.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, sâmbătă seara, când natura a început să se dezlănţuie cu furie şi viiturile au început să lovească în mai multe zone, un apel la 112 a pus pe jar autorităţile, la Râu de Mori. Persoana care a apelat a cerut sprijin afirmând că, în zona barajului Râu Mare, sunt mai mulţi cetăţeni aflaţi în pericol. Mai multe echipe s-au mobilizat şi au pornit spre zona indicată, însă, odată ajunse acolo, nu au mai găsit pe nimeni. „În contextul situaţiei generate de inundaţii, nu ne-a lipsit altceva decât şi un apel fals la 112, prin care s-a anunţat că 10 persoane sunt în pericol. Utilajul primăriei, maşina de pompieri, poliţia, jandarmii, am fost cu toţii mobilizaţi la un apel fals. Am urcat până în baraj, pe o ploaie torenţială, fulgere şi tunete, parcurgând o distanţă de 24 de kilometri, iar când am ajuns, nu am găsit pe nimeni acolo”, a mai spus Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.