Lacul Gura Apelor oferă în aceste zile o priveliște de poveste. Întinderea de apă azurie, stăvilită de cel mai mare baraj construit din anrocamente din Europa, înconjurată de pădurile dese care au „înverzit” în nenumărate nuanţe şi vegheată din depărtare de crestele înzăpezite ale masivului atrage la sfârşit de săptămână un număr mare de turişti. Amenajarea hidroenergetică din Parcul Naţional Retezat a împlinit 35 de ani de la inaugurare.
#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}
Barajul, hidrocentralele Retezat şi Clopotiva cu o putere instalată de 349 MW şi cei aproape 50 de kilometri de galerii subterane în Munţii Retezat au fost construite cu eforturi uriaşe pe parcurcul a peste un deceniu, într-o zonă cu o extrem de capricioasă din punct de vedere geologic şi tectonic.
Între anii 1975 şi 1986, au fost săpaţi aproape 50 de kilometri de tuneluri subterane în Munţii Retezat, pentru amenajarea aducţiunilor lacului de acumulare Gura Apelor. Şi tot atunci, a fost construit şi barajul lacului din Retezat, din aroncamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase – cel mai mare astfel de baraj din Europa anilor ´80. În deceniul de lucru la Amenajarea hidroenergetică Râu Mare – Retezat, şantierul uriaş din inima munţilor nu a fost ocolit de probleme.
Condiţiile de lucru pentru miile de oameni implicaţi de-a lungul timpului în proiect au fost aspre, au avut loc o mulţime de accidente grave de muncă, inundaţiile şi alunecările de teren frecvente au întârziat lucrările şi au îngropat adesea utilajele şi echipamentele de lucru, adesea insuficiente. În aprilie, la 35 de ani de la inaugurarea Amenajării Hidroenergetice – Retezat, lucrările de retehnologizare a Centralei Hidroelectrice (CHE) Rîu Mare – Retezat au fost scoase la licitaţie publică. Investiţia Hidroelectrica este estimată la 76,9 milioane de euro.
- Au fost găsiți oamenii care au batjocorit cetățile dacice Blidaru și Costești
- (VIDEO) Natura pune stăpânire pe ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara
- Noua șosea din Parâng, finalizată în această vară
comentarii
Leave a Reply