(VIDEO) Șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Au loc lucrări în zona viitoarelor tuneluri de la Holdea

  • Peste 150 de oameni lucrează, în aceste zile, la „Autostrada cu tuneluri” din vestul României, un tronson rutier de 9,13 kilometri, între localitățile Holdea (județul Hunedoara) și Margina (județul Timiș), care va include și două tuneluri de 2,13 kilometri.

„Autostrada cu tuneluri” din vest este singura parte rămasă nefinalizată din Autostrada A1 Lugoj – Deva, în lungime totală de circa 100 de kilometri.

Lucrările pe cei nouă kilometri ai tronsonului rutier de la limita județelor Hunedoara și Timiș au început în vara anului 2023, însă până la sfârșitul lunii august 2024, constructorii nu au putut intra pe sectorul de circa cinci kilometri unde sunt proiectate cele două tuneluri, un pasaj și un viaduct, în lipsa autorizației de construcție.

Ministerul Transporturilor a emis, recent, autorizațiile necesare, iar muncitorii și utilajele au putut fi mobilizate și pe acest sector.

„Sunt lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale, lucrări de consolidare, lucrări de poduri, pasaje viaducte (viaduct pe autostradă peste vale și drum forestier, viaduct pe autostradă peste DC 144 și pasaj pe autostradă peste drum agricol), lucrări de tuneluri (Tunel 1: zona portal intrare calea 1 + 2, calea 1 între km 52+861 și km 53+276, calea 2 între km 52+841 și km 53+209, și tunel 2: zona portal intrare (calea 1 + 2), calea 1 între km 53+600 și km 54+440, calea 2 între km 53+580 și 55+405, zona portal ieșire calea 2)”, se arată în autorizația de construire emisă în 23 august 2024, de Ministerul Transporturilor.

Valoarea lucrărilor la secțiunea cu tuneluri este estimată la circa 843 de milioane de lei, fără TVA. Localnici spun că în ultimele zile constructorii s-au aflat în permanență pe șantier.

„Muncitorii în două schimburi, zi și noapte, de la șapte dimineața la șapte seara și de la șapte seara până dimineața. Transportă piatra de la stația de la Margina pentru terasament și, mai încolo, în zona unde va fi viaductul, la foraje. În urma utilajelor se ridică praful, dar după ce le-am spus oamenilor că nu mai puteam respira, în ultimele zile au început să ude cu cisterna terenul pe care trec dumperele (n.r. camioane de transport de mare tonaj)”, au relatat oamenii din Nemeșești.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.