(VIDEO) Protest la Lupeni, după blocarea minerilor în subteran. Senatoarea Șoșoacă – baie de mulțime

Sute de oameni s-au strâns, sâmbătă seara, în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de cei peste 80 de mineri care, de miercuri, s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de întârzierile salariale şi de situaţia îngrijorătoare în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Necazurile minerilor izolaţi în întunericul abatajului aflat la 350 de metri sub pământ au trecut, însă, de mai multe ori, în plan secund, odată cu ieşirea la rampă a politicienilor care au condus mitingul. Printre ei s-a numărat și senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. „Să se dea drumul la toate minele din ţară, pentru că există soluţii economice”, le-a spus Diana Şoşoacă participanţilor la protest. Apoi, discursul parlamentarului a deviat spre tema restricţiilor impuse în contextul pandemiei de Covid 19.

„Pandemia a luat sfârşit. Nu mai există pandemie în România, cum nu mai există la nivel mondial”, a afirmat aceasta. „Le-am spus tuturor, hai, jos masca pentru că nu are rost”, a completat Diana Şoşoacă. Nici ea, nici primarul Lucian Resmeriţă nu au purtat mască, iar câţiva dintre politicienii aflaţi pe treptele EM Lupeni le-au urmat exemplul. În final, Diana Șoșoacă s-a plâns că nu este lăsată să coboare în subteran şi le-a transmis oamenilor că se va întoarce la Lupeni, pentru a intra în mină, într-una din zilele următoare, de îndată ce va primi aprobarea conducerii CEH.

După ce mitingul s-a încheiat, sediul EM Lupeni s-a afundat treptat în linişte şi întuneric. În faţa clădirii au mai rămas câţiva oameni, ortaci de la Vulcan şi Lupeni şi apropiaţi ai celor din subteran. Niciunul nu știa ce se întâmplă cu minerii grevişti şi cât vor mai rămâne acolo. Statuia neagră a unui muncitor veghează şi ea, neclintită, la intrarea în EM Lupeni.

Dincolo de gardul societăţii şi de clădirea administrativă, se află întinderea ocupată de secţii miniere un uriaş labirint de construcşii vechi, de cele mai multe dintre ele cuprinse de degradare şi rugină. Într-una din ele, un basorelief înfăţişează scene din faimoasa grevă a minerilor din 1929, încheiată cu represalii care au dus uciderea a peste 20 de oameni. Opera din 1979 a rămas solitară pe un perete devastat de igrasie, în camera pustie, „împodobită” doar cu un automat de cafea.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.