(VIDEO) „Pasajele verzi” de la Holdea, construite peste Autostrada Lugoj – Deva, la doi ani de la finalizare

Pasajele din vecinătatea nodului rutier Holdea, de pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva au fost finalizate în 2019, fiind construite la distanţă de un kilometru unul de celălalt, într-una dintre cele mai sălbatice zone traversate de şoseaua de mare viteză din vestul ţării.

Ecoductele au lăţimea de 80 de metri fac legătura peste autostradă între regiunile Carpaţilor Meridionali (Munţii Poiana Ruscă) şi Munţii Apuseni, într-o zonă considerată optimă pentru deplasarea carnivorelor mari şi acceptată ca şi coridor ecologic.

În prezent, însă, la doi ani de la finalizarea lor, în mai multe locuri, gardurile din zona celor două ecoducte sunt rupte, aplecate şi degradate, iar animalele sălbatice care tranzitează zona pot ajunge uşor pe autostrada A1. Pe terenul înierbat al „podurilor verzi” se văd urmele lăsate de turmele de oi care le tranzitează uneori.

Şi pe Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva a fost construit un pasaj verde, la Măgura Brănişca. Spre deosebire de cele două ecoducte de la Holdea, acesta a fost protejat cu circa 100 de panouri fonoabsorbante.

 

Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost deschis traficului în 23 decembrie 2019, după şase ani de la semnarea contractului între fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA.

Foto: zhd.ro

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.