Cascada Lolaia de pe râul Pietrele, aflată la cota 1.050 de metri, la poalele Retezatului se numără printre cele mai spectaculoase căderi de apă din România.
Se află pe traseul Nucşoara – refugiile Pietrele şi Genţiana, în apropiere de popasul Cârnic, locul până la care turiştii pot ajunge cu autoturismele. De aici, accesul în Parcul Naţional Retezat este interzis maşinilor, iar călătorii îşi pot continua excursia pe drumul forestier, pe jos. Din drumul spre cele două refugii montane, o potecă se desprinde şi coboară în stânga până la podeţul aflat deasupra căderii de apă. Podul a rămas aici din anii ´70, când au avut loc lucrări la amenajarea hidroenergetică Gura Apelor – Retezat.
La poalele cascadei Lolaia, turiştii pot coborî pe un şir de trepte de lemn, care se strecoară printre copaci şi bolovani. La capătul scării construite în urmă cu un deceniu, a fost amenajat un punct de belvedere, din care poate fi fotografiată panorama cascadei.
Legenda Cascadei Lolaia spune că, demult, la sfârşitul unei veri, o frumoasă ciobăniţă cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucşoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat oile.
Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Cele două şuvoaie argintii şi înspumate ale Cascadei Lolaia amintesc de cosiţele ciobăniţei.
Leave a Reply