Lucrările de reabilitare a castelului Nopcsa de la poalele Retezatului, începute în 2019, se apropie de final.
Odată cu înaintarea lucrărilor de renovare a monumentului – ce devenise o ruină în ultimii ani – şi cu demolările construcţiilor ponosite din jurul clădirii, locul dezvăluie oaspeţilor săi luxul în care trăia faimosul baron Franz Nopcsa, ultimul nobil din puternica familie transilvană.
Circa 90% din lucrările prevăzute în proiect au fost realizate, o parte din mobilierul nou al monumentului a fost montată, iar în aceste zile constructorii demolează anexele construite în timpul regimului comunist din curtea castelului, spune Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara.
Aproape nouă milioane de lei au fost investiţi în reabilitarea castelului cu ajutorul fondurilor accesate Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Odată cu finalizarea lucrărilor, castelul vechi din secolul al XVIII-lea, care fusese lăsat să se ruineze după 1990, va reintra în circuitul turistic al Ţării Haţegului, una dintre zonele cele mai bogate în monumente istorice valoroase din România.
Castelul Nopcsa are o istorie aparte. Numele său este legat de cel al lui Franz Nopcsa (1877–1933), ultimul baron din familia Nopcsa, una dintre cele mai faimoase din Transilvania secolelor trecute. Aici, faimosul om de ştiinţă, descoperitor al fosilelor de dinozauri pitici din Ţara Haţegului şi-a petrecut copilăria, dar şi ultimii ani înainte de a părăsi definitiv ţara, în 1920.
Timp de două secole, Castelul Nopcsa din satul Săcel a fost una dintre construcţiile emblematice ale Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, el a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.
Castelul în 2017.
După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, lăsată să se ruineze, iar unii dintre localnici au devastat-o. Un motiv al distrugerilor au fost poveştile că în pereţii săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) ar fi ascuns o parte din averea sa. Castelul, care a aparţinut familiei Nopcsa nu a mai fost revendicat de presupuşi urmaşi ai acesteia.
Din 2001, Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul Nopcsa, iar în 2018 a obţinut fonduri guvernamentale pentru reabilitarea ansamblului.
Leave a Reply