(VIDEO) Imagini splendide cu un urs ]n Retezat

  • Un urs aflat la scăldat într-o baltă din Munții Retezat au fost surprins de o cameră de monitorizare a faunei amplasată în zona sălbatică de administrația din Parcul Național Retezat (video: Parcul Național Retezat).

Munții Retezat sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților.

Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni. Sunt animale curioase care străbat distanțe mari în căutarea hranei.

„Prezența Ursului brun (Ursus Arctos) în Parcul Național Retezat demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guvernează cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos”, informează administrația din Parcul Național Retezat, pe pagina de Facebook.

Parcul Naţional Retezat, prima rezervaţie ştiinţifică din România, a fost înfiinţat la mijlocul anilor ’30, în urma demersurilor făcute de savanţii Alexandru Borza şi Emil Racoviţă.

Retezatul, situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. are o suprafaţă de circa 40.000 de hectare, din care 20.000 de hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală.

Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, aici existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul.

„Vă invităm să protejați alături de noi habitatele umede din Retezat. Aceste resurse neprețuite asigură habitate sălbatice, oferă oază de răcoare în zilele toride de vară și creează peisaje spectaculoase care ne uimesc de fiecare dată. Amintiți-vă că lacurile și turbăriile din Parcul Național Retezat sunt protejate datorită faptului că sunt habitate fragile, foarte sensibile la orice modificări, naturale sau antropice. Aceste zone umede reprezintă “acasă” pentru multe viețuitoare: de la tritoni, amfibieni și pești, până la larvele de insecte și alte specii microscopice care trăiesc în diferitele straturi de apă și care, prin activitatea lor, mențin calitatea bună a apelor”, au informat reprezentanții rezervației.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.