(VIDEO) Imagini spectaculoase. A început demolarea gării din Deva

  • Clădirea de călători din stația CFR Deva a intrat în șantier în anul 2021, și urma să fie reabilitată complet, modernizată și dotată cu un lift de ultimă generație.

La începutul anului 2022, lucrările la clădirea de călători au fost suspendate, din cauza unor probleme legate de fundația clădirii. Au fost necesare noi expertize, pentru ca specialiștii să poată stabili cât de rezistentă este construcția.

„În urma intervenţiilor de desfacere a finisajelor şi a pardoselilor, precum şi a lucrărilor de săpătură la fundaţiile liftului proiectat, au fost relevate aspecte neprevăzute, legate de geometria şi starea fizică a elementelor structurale, ceea ce a impus necesitatea adaptării soluţiilor tehnice la situaţia existentă în teren”, informa compania Căile Ferate Române (CFR).

Proiectul inițial de reabilitare a clădirea de călători din stația CFR Deva viza amenajarea spațiilor de la parterul și primul etaj al acesteia, cu săli de aşteptare, grupuri sanitare, spaţii comerciale, birouri de informaţii şi bilete și o zonă de birouri cu accese individuale. Etajul al doilea urma să fie recompartimentat, iar deasupra trebuia realizat, parţial, al treilea etaj, ca spaţiu expoziţional. Accesul la etajele 2 şi 3, urma să se facă și cu un lift panoramic, din sticlă, montat în exteriorul clădirii, cu vedere spre Cetatea medievală Deva.

Clădirea principală din stația CFR Deva a fost construită la mijlocul anilor ’80, pe locul vechii gări a municipiului, fiind inaugurată în decembrie 1987, odată cu calea ferată Deva – Brad. Nicolae Ceaușescu a participat la inaugurarea gării, sosind cu primul tren de călători care a circulat pe ruta Brad – Deva.

„Recent construită, pe rămăşiţele unei vechi clădiri, moştenite de la regimul austro-ungar, împreună cu o legendă asemănătoare Meşterului Manole, gara cea nouă impresionează prin transparenţă, prin ţinută graţioasă. Numai cinci minute de mers pe jos îl despart pe călător de punctele cele mai ”fierbinţi“ ale oraşului”, informa, în 1987, revista Contemporanul.

Unii foști ceferiști relatau că gara Devei a fost construită în grabă, pe un sol mai puțin stabil, specific luncii Mureșului, în locul vechii gări a orașului, o clădire pitorească de la începutul secolului XX.

Stația CFR Deva a intrat în șantier din primăvara anului 2018, ca parte a tronsonului feroviar Simeria – Gurasada, de 41 de kilometri, aflat în proces de modernizare a infrastructurii feroviare.

În timp ce modernizarea căii ferate și a peroanelor din stația CFR Deva, dar și lucrările la noile anexe ale stației CFR au avansat, abia în vara anului 2021 a început reconstrucția clădirii de călători..

Gara municipiului Deva se află pe tronsonul feroviar Gurasada – Simeria, din magistrala feroviară Simeria Arad (Km 614), care este modernizată pe o lungime de 141 de kilometri. Pe Tronsonul Gurasada – Simeria, în lungime de 40,9 kilometri, lucrările au demarat la începutul anului 2018, iar finalizarea lor este estimată în decembrie 2025.

Valoarea investiției atribuite de statul român, prin licitație publică, Asocierii FCC – Astaldi – Contratas y Ventas, se ridică la 3,1 miliarde de lei, fără TVA.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.