Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat de Guvernul României și trimis Parlamentului pentru aprobare.
Bugetul României pentru acest an așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme și creștere economică.
Investițiile publice ajung la un nou record istoric: 5,5 % din PIB, însemnând 61,4 miliarde lei, mai mari cu 8,3 miliarde lei față de execuția bugetară din 2020.
Premierul Florin Cîțu a construit acest buget astfel încât saltul spre dezvoltarea României să fie făcut prin investiții masive, motorul generator de bunăstare reală pentru întreaga societate. Investițiile cresc nivelul de trai, gradul de civilizație al unei țări și sporesc șansa ca fiecare persoană să se poată realiza în viață prin propria muncă.
Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat.
Prin acest buget, continuăm astfel, și amplificăm, ce am început și a dat deja rezultate în 2020: cea mai mare creștere economică pe trimestrul IV din UE, 5,3%, după o creștere de 5,65 în trimestrul III.
Continuăm ce am început pentru a avea creșteri economice sănătoase, din ce în ce mai mari, anul acesta, în 2022 și 2023.
De asemenea, este de reținut că în 2020, din cele 53,2 miliarde lei investite, 46% au fost făcute cu fonduri europene.
În același timp, comparativ cu 2019, autoritățile locale au realizat în 2020, sub guvernarea PNL, o creștere cu 64,6% a investițiilor din fonduri europene.
Sub guvernarea PNL, absorbția de fonduri europene a crescut de la 25,2% (la momentul preluării guvernării) la 43,6% în 2020 (cu 4 miliarde euro) – înregistrând cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană.
Pentru anul 2021, avem un buget echilibrat, credibil, recunoscut de partenerii internaționali, construit în jurul investițiilor.
Vasilică POTECĂ
Senator PNL – Hunedoara
comentarii