Aparatul s-a defectat înainte de sărbătorile de iarnă. Conducerea unității sanitare spune că repararea acestuia va mai dura cel puțin două luni
Computerul Tomograf (CT) de la Spitalul Județean de Urgență din Deva s-a defectat, din nou, situație în care pacienții care au nevoie de investigații imagistice sunt obligați să apeleze la serviciile unităților medicale din alte localități ale județului care au un astfel de aparat funcțional sau la un tomograf privat, de pe raza municipiului. Bolnavii care nu pot ajunge „pe picioarele lor” sunt transportați cu Ambulanțele. Conducerea unității sanitare spune că situația va mai dura o perioadă. Și asta fiindcă tubul aparatului s-a ars, iar costul reparației este mare.
Tomograful spitalului județean din Deva s-a stricat la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. De atunci și în momentul de față, pacienții care au nevoie de investigații cu acest tip de aparat sunt trimiși fie la tomograful privat de la Deva, fie la alte spitale din județul Hunedoara, care au CT funcționale.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, Daniela Roșca, a declarat că aparatul s-a defectat în urma folosirii exagerate. „Defecțiunea a apărut în luna decembrie. Am luat imediat legătura cu spitalul din Petroșani care avea CT funcțional și am trimis cazurile acolo. (…) Tubul s-a ars. Tubul este consumabil și se arde din cauza folosirii excesive. A depășit numărul de ore de funcționare. Am luat legătura să asigurăm, cât se poate, permanența pe CT și cu domnul doctor Ioan Samoilescu și cu spitalul din Petroșani și cu cel din Hunedoara, cu spitalele din județ care au un asemenea aparat”, a afirmat managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, Daniela Roșca.
Managerul unității sanitare a adăugat că factura pentru tubul CT, în valoare de 184.000 de lei, a fost primită la sfârșitul anului trecut, respectiv pe data de 30 decembrie, fiind demarată procedura de achiziție. „Nouă ne vin cazurile grave direct, neinvestigate, și s-a folosit peste măsură acel aparat. Nu a stat un moment, dacă putem spune așa. A funcționat non-stop. (…) Întrucât este achiziție prin licitație, durează. Încercăm să urgentăm. Eu am sperat că luna aceasta se va rezolva, dar, se pare că, nu se poate. Să sperăm că, în două luni”, a adăugat managerul SJU Deva.
Prin urmare, pacienții care, în momentul de față, au nevoie de o asemenea investigație, trebuie să meargă la alte spitale din județ sau la tomograful privat din Deva. Cine nu poate, este transportat cu Ambulanța. „Totul se face cu programări la domnul doctor Samoilescu, urgențele se trimit la Hunedoara. Aceasta este situația. Nu avem ce face”, a mai spus Daniela Roșca.
Anul trecut, numărul investigațiilor efectuate cu CT la Spitalul Județean de Urgență din Deva a fost de aproximativ 7.800. Numai pe parcursul lui decembrie 2019, până la mijlocul lunii, când aparatul s-a defectat, s-au făcut 153 de examinări prin intermediului Computerului Tomograf. Conducerea spitalului județean a precizat că, jumătate din numărul total al investigațiilor au venit prin Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).
Încă un tomograf, la stadiul de poveste
În anul 2018 se vehicula că Spitalul Județean de Urgență din Deva va primi un Computer Tomograf (CT) nou -nouț. Acesta urma să fie achiziționat printr-un program derulat de Ministerul Sănătății împreună cu Banca Mondială. Se aștepta, la acel moment, ca aparatul să ajungă la unitatea medicală din reședința județului Hunedoara, în câteva luni, dar… nu a mai ajuns. Conducerea spitalului județean este de părere că ar fi fost bine ca unitatea medicală să mai beneficieze de încă un astfel de aparat. „(…) Un spital de rangul nostru, județean, care se respectă, ar trebui să aibă două CT-uri ambele funcționale, astfel încât să poți să asiguri permanența”, a declarat Daniela Roșca, managerul SJU Deva.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply