Un eveniment de înaltă ținută, destinat strângerii de fonduri pentru cinci tineri deveni extrem de talentați, dar care au posibilități financiare reduse, ce le-au îngrădit de-a lungul timpului participarea la o serie de competiții, a fost organizat de Rotary Club Deva Castrum, la sfârșitul săptămânii trecute. Balul a avut loc la sala de evenimente Bliss Events, din Sântuhalm, unde peste 230 de oameni cu suflet mare au constribuit cu diferite sume de bani, pentru această cauză nobilă.
Rotary Club Deva Castrum, ȋncă de la ȋnfiinţare, a promovat educația şi performanța în rândul copiilor. În acest an, rotarienii s-au gândit să susțină tinerii deosebit de talentați, dar care din pricina posibilităților financiare reduse au fost nevoiți să renunțe la o serie de competiții importante.
„În mod curent, întreprindem acţiuni prin care ȋncurajăm copiii să meargă la şcoală și-i premiem pe cei cu rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri. Pentru acest an, ne-am gândit ca, la cel mai mare eveniment – Balul Caritabil Anual, să susţinem, ȋmpreună invitații noștri, copii cu rezultate remarcabile pe tărâmul artelor. Este vorba despre cinci elevi de la Liceul de Arte Sigismund Toduţă din Deva. Preocuparea noastră s-a centrat pe cum am putea să îi ajutăm să meargă mai departe. Să le dăm aripi și să îi ȋncurajăm să zboare, deorece ei au dovedit că sunt deosebit de talentați și muncesc enorm de mult pentru a ajunge la aceste performanțe pentru care fac sacrificii. Astfel, cu sprijinul invitaților noștri, am ales să îi susținem pe acești elevi talentați, iar cu fondurile strânse să îi ajutăm pentru a nu mai pierde alte competiții”, a declarat președintele Rotary Club Deva Castrum (2019 – 2020), Camelia Teau.
„Ne bucurăm să vedem că, în fiecare an, problemele din comunitatea noastră pe care le-am adus în prim plan au primit nu doar sprijinul nostru și al prietenilor noștri prezenți la fiecare eveniment de strângere de fonduri, ci și al altor instituții și organizații. Ne bucurăm să vedem că după fiecare eveniment ni se alătură oameni de acțiune, lideri care ne devin prieteni și parte din Rotary Club Deva Castrum. Suntem bucuroși și mândri că facem parte din această minunată familie. Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături la fiecare eveniment”, a declarat Iulius Firczak, fost președinte al Rotary Club Deva Castrum.
Invitații la acest bal, între care și reprezentanții cotidianului Servus Hunedoara, au contribuit financiar pentru susținerea celor cinci tineri talentați.
Cea mai mare distincție oferită unui membru marcant al clubului
În prima parte a evenimentului, unul dintre membrii marcanți ai Rotary Club Deva Castrum, Olivia Nițescu, a primit distincția „PAUL HARRIS”, cu două rubine. Această distincție este cea mai mare care se poate atribui unui rotarian, având rangul trei. Între personalitățile rotariene prezente la eveniment s-au numărat Martha Maria Mocanu – Endowment and Major Gifts Adviser Zone 19 (P), Cristian Jurj –IPDG ( Immediate Past District Governor), Simon Mihon – RC Alba Iulia Civitas Solis – District Finance Committe – Olvia Nitescu – District Coordinator Basic Education and Literacy Chair, precum și rotarieni de la șapte cluburi din țară. Cei prezenți la eveniment au participat și la o tombolă, în urma căreia au câștigat și câteva premii. Premiul cel mare a fost o excursie la Londra.
Învitați speciali au fost îndrăgitul solist de muzică pop Adrian Enache și fiica acestuia, Diana Enache, care au făcut un show de zile mari. Sponsorii acestui eveniment au fost: Sala de evenimente Bliss Events, Bord 13, Collection, President, Personal Broker S.R.L., S.C. Drupo S.R.L., S.C. Metal Prod West S.R.L., Cofetăria Amaretto – Candy Bar, Point Paper S.R.L., DHS, Salubritate S.A., Magazinul Creea, Magazinul de încăltăminte DIA – Hunedoara, S.C. Erhan Import Export S.R.L., Mezeluri “La Grasu”, Magazin de carne și mezeluri „Mărginimea Sibiului Jina”, MMG Video Studio, Oglinda Magică Corvinia Hunedoara.
Rotarienii de la Castrum pregătesc alte evenimente prin care promovează educația și performanța
Rotarienii încheie șirul de evenimente din acest an cu o competiție dedicată unui sport care, deși este mai puțin promovat, se practică tot mai intens în rândul tinerilor hunedoreni. Turneul lui Moș Crăciun la șah, aflat la cea de-a doua ediție, ce se va organiza în data de 14 decembrie. Anul trecut, peste 60 de copii și tineri hunedoreni, pasionați de practicarea celui mai popular joc al minții, s-au întrecut în competiția organizată de Rotary Club Deva Castrum și Clubul de Șah Deva. Fiecare participant a plătit o taxă modică, iar banii strânși au fost direcționați către Clubul de Șah din municipiul de la poalele cetății. Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome, cupe și premii, de către organizatori.
Cinci elevi de excepție, muncitori și talentați, cu rezultate de top
Sebastian Flavius Bălan este unul dintre elevii susținuți de Rotary Club Deva Castrum. Este în clasa a VII-a și, la doar 13 ani, excelează la pian. A obținut, din 2012 și până acum, nu mai puțin de 40 de premii, la concursuri naționale și internaționale, iar diplomele sale, pe care apare doar excelența și locul întâi, vorbesc despre talentul desăvârșit cu care acest tânăr a fost înzestrat, dar și nenumăratele ore de muncă, alături de profesorul său coordonator, Doina Ona.
Un alt tânăr deosebit de talentat este Robert Achim. Este elev în clasa a IX-a, la același liceu, unde studiază violoncelul, alături de profesorul coordonator Camelia Iakab și profesorul corepetitor Mariana Onțanu Crăciun. Și în cazul acestui tânăr, în palmares nu au încăput decât locurile întâi, la o serie de concursuri, naționale și internaționale, precum și olimpiade.
Iulian Alexandru Marinesu este un alt elev de excepție al liceului devean. Alături de vioara sa, tânărul, elev în clasa a XI-a, a obținut o tolbă plină cu locuri întâi și premii de excelență, și doar pe ici pe colo câte un loc doi.
Alături de cei trei instrumentiști excepționali se numără și o voce de aur. Teodora Larisa Petruț, este elevă în clasa a XII-a, la Secția: Muzică Vocală și Tradițională Românească, având-o ca profesor coordonator pe Bianca Iacoboni Zeiconi, și, pe lângă rezultatele remarcante pe care le-a obținut la diverse concursuri, tânăra este și autoarea a două volume de poezii, precum și deținătoarea a multiple premii adjudecate la olimpiade şi concursuri de cultură generală.
Ultima, dar nu și cea din urmă, este tot elevă în clasa a XII-a, dar la secția de Arte Plastice, grupa Pictură. Alexandra Ciocirlă este pregătită de profesorul coordonator Andrei Rosseti și a reuștit să se afirme la o serie de olimpiade și competiții, de la care nu a plecat fără un loc pe podiumul premianților. În 2018, tânăra a obținut premiul Special al Juriului, specializarea Pictură, la Concursul Internaţional de Desen şi Protecţia Mediului, organizat în Japonia.
„Acești cinci elevi, de la secția de muzică și de la secția de arte plastice, sunt copii care au avut în ultimii doi ani rezultate deosebite în special la olimpiadele naționale, care pentru liceele vocaționale sunt cele mai dificile, dar și la o multitudine de alte concursuri. Acești copii sunt pregătiți atât pe specialitate, cât și în ce privește cultura generală, cu rezultate deosebite, și cu implicare activitățile școlii, atât cele educative cât și cele extrașcolare”, a declarat directorul Liceului de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” Deva, Alina Sârbu.
Evenimentul caritabil a fost prezentat de Ioana Popescu. Coafura și machiajul prezentatoarei au fost realizate de Emma Diamond Face – Deva, iar vestimentația a fost asigurată de magazinul Emibel Fashion- Deva
Unul dintre membrii marcanți ai Rotary Club Deva Castrum, Olivia Nițescu, a primit cea mai mare distincție care se poate atribui unui rotarian: „PAUL HARRIS”, cu două rubine
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply