TAXĂ DE „INTRARE” PENTRU TURIȘTII CARE AJUNG LA CETATEA MEDIEVALĂ MĂLĂIEȘTI

Turiștii care vor vizita Cetatea Medievală Mălăiești, de la Sălașu de Sus, vor plăti o taxă, introdusă începând de anul acesta. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Centrului de Informare Turistică din comună. Taxa de vizitare a monumentului istoric a fost aprobată de către aleșii locali și este în cuantum de 5 lei pentru o persoană, respectiv 4 lei pentru copii și turiștii care fac parte din grupuri de minimum 10 persoane.

Conform HCL nr. 56/2019, începând cu data de 06 ianuarie 2020, vizitarea turnului donjon din incinta Cetății Medievale Mălăiești se va face contra cost, după cum urmează: 5 lei/persoană adultă, 4 lei/persoană pentru grupuri de minimum 10 persoane, 4 lei/copil. Vă așteptăm cu drag să ne vizitați!”, au anunțat reprezentanții Centrului de Informare Turistică de la Sălașu de Sus.

Până acum, turiștii care ajungeau la Cetatea Medievală Mălăiești puteau vizita acest obiectiv gratuit, fără să scoată niciun leu din buzunar. Conducerea administrației publice locale a comunei spune că s-a considerat necesară introducerea acestei taxe de vizitare, în primul rând, pentru întreținerea monumentului istoric. Mai mult, odată cu aplicarea acestei măsuri, se va putea gestiona mult mai bine și afluxul de turiști care ajung în zona respectivă. „Până acum nu se plătea, într-adevăr. Doar de anul acesta se aplică. Cetatea a fost restaurată pe fonduri europene și, timp de cinci ani, nu s-au perceput taxe de vizitare”, a explicat Ramona Socaci, ghid turistic la Cetatea Medievală Mălăiești, contactată telefonic de către redactorii cotidianului „Servus Hunedoara”.

Circa 13.000 de turiști, în 2019

Anul trecut, Cetatea Medievală Mălăiești a fost vizitată de aproximativ 13.000 de turiști. Cei mai mulți dintre cei care au ales să admire monumentul istoric au făcut acest lucru pe timp de vară, perioadă în care, la cetatea medivală, au fost organizate și câteva evenimente menite să atragă cât mai mulți vizitatori. „Nu avem o cifră exactă cu privire la numărul de vizitatori, dar, din estimările pe care le-am făcut, pe tot parcursul anului trecut, au fost în jur de 13.000 de oameni. Numărul celor care au vizitat Cetatea Medievală Mălăiești este în creștere comparativ cu anii anteriori. De exemplu, în 2018, au fost undeva la aproximativ 8.000 de persoane. Acum, odată cu introducerea acestui tarif, vom avea o situație mult mai clară și exactă în privința numărului celor care aleg să treacă pragul Cetății Medievale Mălăiești”, a adăugat Ramona Socaci.

Și primarul comunei Sălașu de Sus, Ioan Vlad, este de aceeași părere. „Am considerat că este necesar să introducem această taxă de vizitare având în vedere faptul că sunt cheltuieli și trebuie să întreținem obiectivul turistic astfel încât acesta să poată fi vizitat, mai departe, în condiții cât mai optime. Măsura se aplică în baza unei hotărâri de Consiliu Local (CL). După introducerea acestei taxe, vom avea posibilitatea să monitorizăm numărul exact al vizitatorilor cetății”, a declarat Ioan Vlad, primarul comunei Sălașu de Sus.

Ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea

Considerată o adevărată „bijuterie” a Țării Hațegului, Cetatea Medievală Mălăiești a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare. La început, fortăreața avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare, până astăzi, doar turnul-donjon.

Reamintim că, fortăreața medievală, unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Hunedoara, a fost reabilitată, în urmă cu câțiva ani, cu fonduri de la Uniunea Europeană (UE). În total, peste 1,5 milioane de euro, bani de la UE au fost atrași pentru restaurarea fortăreței, astfel că cetatea a fost salvată de a deveni un simplu morman de pietre. Astăzi, micuța fortăreață din piatră atrage atenția tot mai multor drumeți care doresc să admire minunile naturii din Parcul Național Retezat, dar și al celor pasionați de istorie.

Sursa foto: Cetatea Medievală Mălăiești/InfoTurism Sălașu de Sus -Facebook.com

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.