Piese din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva vor fi expuse în Italia. Este vorba despre statuile-menhir din incinta “Lapidariului” instituției culturale. Obiectele vor fi prezentate în cadrul unei expoziții internaționale, organizată în anticul oraș Matera, unul dintre cele mai vechi ale lumii.
O echipă care organizează expoziția din spectaculosul orășel Matera, situat în sudul Italiei, a ajuns la muzeul din Deva, cu prilejul unei vizite de lucru, manifestându-și intenția de a prelua câteva dintre piesele aflate în patrimoniul instituției culturale, pentru a le prezenta, în cadrul unei expoziții ce va fi organizată în „Orașul de Piatră”, denumire sub care mai este cunoscut orașul italian Matera. Piesele vor putea fi admirate, alături de altele de același tip, provenite din mai multe țări ale Europei, în cadrul unei expoziții de talie internaţională. „O echipă care organizează o expoziție în orașul Matera, din Italia, ne-a vizitat, dorind să preia unele dintre piesele noastre pentru a le pune într-o expoziție europeană, care va reuni şi alte piese de același tip, din mai multe țări ale Europei”, a declarat dr. Cătălin Rişcuţa, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul MCDR Deva.
Statuile – menhir sunt considerate reprezentări ale unor zeităţi, dar au şi un caracter funerar. Cele cinci piese megalitice, aflate la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, au fost descoperite în zona dintre localităţile Baia de Criş şi Ţebea (judeţul Hunedoara). Trei dintre statui au fost descoperite în anul 1881, iar ultima dintre piese şi menhirul au fost scoase la lumină în anul 2000. Statuile au fost realizate dintr-o gresie de provenienţă locală, friabilă, foarte uşor de prelucrat. Piesele sunt blocuri de piatră care, în urma prelucrării, au primit forma corpului uman.
Matera este considerat cel mai fascinant și uimitor orășel din sudul Italiei. Vestigiile culturale din zona peșterilor numită „Sassi di Matera” din Matera au fost înscrise în anul 1993 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Orașul, cu aproximativ 60.000 de locuitori, a fost, în 2019, capitală culturală europeană.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply