Se instituie starea de urgenţă în România, pe o durată de 30 de zile, în contextul limitării infecţiilor cu COVID-19. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, astăzi, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă cu privire la măsurile luate în cadrul stării de urgenţă. Şeful statului a explicat ce efecte va produce starea de urgenţă asupra vieţii fiecăruia dintre noi, făcând un apel la populaţie să rămână calmă, să asculte mesajele oficialilor şi să limiteze, pe cât posibil, deplasările.
„Pandemia cauzată de infecţia cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate de evoluţia virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale şi economice, dar vizează deopotrivă şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limite, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă, vieţile celor de lângă noi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Pe perioada stării de urgenţă, şcolile vor fi închise pentru protejarea copiilor, a elevilor şi studenţilor. Practic, activitatea din învăţământul preuniversitar şi universitar se suspendă. Şeful statului a salutat efortul cadrelor didactice care au propus soluţii alternative, online sau prin intermediul televiziunii, astfel încât elevii să traverseze cu mai puţine lacune această perioadă.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, dacă va fi necesar, se vor plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, „în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă”. Totodată, serviciile medicale pentru tratarea cazurilor cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul fondului unic naţional de asigurări de sănătate. Pentru persoanele izolate la domiciliu se vor stabili măsuri de sprijinire, puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale. În ceea ce priveşte prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor, acestea nu se aplică angajaţilor din MAI, din penitenciare, personalului unităţii sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz.
Pe perioada stării de urgenţă, nu mai este necesară, depunerea de cereri, la sediul instituţiilor, pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea putând fi depuse pe cale electronică. Totodată, se vor putea face angajări mai uşor, fără concurs, pentru asigurarea necesarului de personal. Materialele, echipamentele şi medicamentele se vor putea achiziţiona printr-o procedură mai simplificată, prin achiziţie directă. „Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă”, a mai spus şeful statului.
În ceea ce priveşte activitatea de judecată, aceasta va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi colegiile de conducere ale Curţilor de Apel.
„Măsuri necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”
Tot pe perioada stării de urgenţă, se pot adopta gradual, adică pe rând sau imediat– dacă se impune, închidere temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele şi alte locuri publice. De asemenea, poate fi interzisă gradual, adică atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute și a metroului.
Toate măsurile detaliate pe fiecare domeniu de specialitate în parte se regăsesc în decretul emis astăzi şi care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Autorităţile vor lua act şi le vor pune imediat în practică. Sunt măsuri care vor avea un impact direct asupra vieţii cotidiene, însă, şeful statului a subliniat că acestea sunt cu caracter temporar şi „necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”.
„Păstraţi distanţa socială!”
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj special medicilor şi personalului medical care, încă de la înregistrarea primului caz în România, au demonstrat profesionalism şi dedicare, şeful statului mulţumindu-le acestora pentru munca pe care o depun. De asemenea, şeful statului le-a spus cetăţenilor ţării: „Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare! Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de cei vârstnici și vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmiterea infecției a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială. (…) Națiunea noastră trece prin momente dificile. Dar suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite încercări și în trecut, iar împreună am reușit să le depășim pe toate cu bine. Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale epidemiei provocate de coronavirus nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale, nu doar locale. Efortul internațional este unul uriaș, ne coordonăm cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și împreună suntem încrezători că vom depăși cu bine această grea încercare”, a mai spus preşedintele României, Klaus Iohannis.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply