Turnul celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva veghează, aproape ruinat, deasupra cimitirului de pe Strada Călugăreni.
Biserica în compunera căreia se afla datează de la mijlocul secolului al XVII-lea, însă a fost demolată parţial la sfârşitul secolului al XIX-lea, pentru ca materialele de construcţie provenite din ea să fie folosite la ridicarea catedralei „Sf. Nicolae” din localitate.
Doar turnul a rămas intact, timp de peste un secol, însă în prezent, acoperişul său de şindrilă este distrus, iar structura de rezistenţă îi este afectată. Practic, există riscul ca în timpul unor vânturi puternice turnul să înceapă să se clatine. Apele pluviale trec nestingherite prin găurile imense lăsate prin acoperişul din lemn putrezit, scurgându-se în interiorul construcţiei.
De mai mulţi ani, localnicii au reclamat adesea starea dezastruoasă în care a ajuns monumentul istoric, a treia clădire de patrimoniu, ca vechime, din municipiu, după Cetatea Devei şi Palatul Magna Curia.
În 2015, administraţia locală a preluat custodia monumentului istoric, pentru a-l restaura şi consolida. În 2019, Florin Oancea, primarul Devei, anunţa că municipalitatea avea un proiect de reabilitare în urma căruia urma să fie refăcute complet lemnăria şi acoperişul de şindrilă, să fie amenajată aleea din zonă, iar turnul clopotniţă să fie iluminat arhitectural. Lucrările nu au mai început, iar monumentul a continuat să se degradeze. Duminică, Florin Oancea a declarat că turnul a fost predat înapoi Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care s-a angajat să realizeze lucrările de restaurare şi consolidare a monumentului istoric. Reparaţii de urgenţă nu vor avea loc, ci întregul turn clopotniţă va fi restaurat. Până atunci, monumentul rămâne sub lacăt, în aşteptarea unor vremuri mai bune.
comentarii