Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a participat, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), la o întâlnire pentru a analiza și evalua tehnic și financiar situația lucrărilor de la barajul Mihăileni, din nordul județului.
La discuții au participat Vetuța Stănescu, secretar de stat în cadrul MLPDA și Ervin Molnar, directorul general al Administrației Naționale Apele Romane, autoritate contractantă și beneficiar al investiției hidrotehnice.
„În urma discuțiilor s-au primit asigurări pentru finanțarea construcției în curs de desfășurare, prin suplimentarea bugetului cu 15 milioane lei. Potrivit evaluării tehnice, execuția proiectului este în grafic, iar constructorul și-a asumat continuarea lucrărilor în termenele stabilite împreună cu finanțatorul”, au informat reprezentanţii Prefecturii Hunedoara.
Mega -proiect, început înainte de Revoluţie
Barajul de la Mihăileni este unul dintre mega-proiectelor anilor ’80, începute înainte de Revoluţie. Lucrările de construcţie a barajului, situat pe Crişul Alb, au fost demarate în 1987. Decizia de a ridica acest dig a fost luată cu trei ani mai devreme, atunci când peste 60 de familii hunedorene, ale căror gospodării urmau să fie înghițite de ape, au fost expropiate. Până prin anii ’90, la baraj s-a lucrat într-un ritm bun, însă, din cauza faptului că banii necesari au început să fie alocați tot „cu țârâita”, lucrarea nu a fost finalizată și s-a prelungit pe un termen foarte lung. În tot acest timp, oamenii care locuiesc în zonă au avut de suferit de pe urma inundațiilor.
În 2013, Ministerul Mediului promitea ca vă investi, la Hunedoara, în barajul de la Mihăileni şi că acesta va fi terminat în aproximativ doi ani. Nu a fost, însă, aşa. Digul lacului de acumulare de la Mihăileni nu a fost finalizat, ci a rămas tot în șantier. În vara lui 2018, Guvernul României reaproba obiectivul de investiții „Acumularea pe Mihăileni pe râul Crișul Alb, județul Hunedoara”, precum și caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici aferenți acestuia. „Finanțarea investiției urmând a se face de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație în buget, din veniturile proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Barajul de la Mihăileni are ca principal rol atenuarea viiturilor produse pe valea Crişului Alb, zonă “lovită”, de mai multe ori, de inundaţii. De asemenea, finalizarea barajului va asigura necesarul de apă pentru alimentarea populației din zona Brad – Crișcior şi va produce energie electrică .
Stadiul lucrărilor la această investiţie istorică a fost analizat, şi la mijlocul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri de lucru, convocată de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă. La discuţiile care au avut loc atunci atât la barajul de la Mihăileni, cât şi la Primăria Buceş, au participat reprezentanţi ai constructorului, ai autorităţii locale şi ai beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Crişuri).
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply