Pentru iubitorii filelor de istorie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii a tipărit numărul 40 al publicaţiei “Vitralii – Lumini și umbre”
Intitulată foarte inspirat, „Vitralii” (imagine asociată cu istoria României, alcătuită parcă din mii de bucăţele), şi această ediţie a publicaţiei are în deschidere un articol interesant. Cu titlul „La 1 decembrie 1918, Dumnezeu a fost român!”, Lt. Col. (r) Maria Someșan aduce în faţa cititorului detalii amănunţite despre evenimentele petrecute în jurul datei de 1 decembrie 1918. Tot în acest capitol, se vorbeşte şi despre fotograful unirii, Samoilă Mârza, şi despre albumul său „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”.
Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu ne vorbeşte, în capitolul intitulat „Memorie profesională” despre opoziţia oamenilor de cultură faţă de regimul Ceaușescu. Autorul nu este la prima abordare a acestui subiect. El a mai scris despre asta şi în numerele anterioare ale publicaţiei, făcând din aceste relatări ale sale un serial interesant, cu informaţii şi argumente noi. „Episodul” din acest număr la bază un document de sinteză oficial, respectiv „Raportul final”, întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, care a numărat între membrii săi şi importanţi oameni de cultură (Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Nicolae Manolescu, Stelian Tănase, Romulus Rusan). Tot în acest număr al publicaţiei “Vitralii – Lumini şi umbre”, Col. (r) Constantin Rusu ne face o reprezentare succintă a trecerii prin timp a unui ofiţer de informaţii, iar „Colţul mizantropului” este semnat de Col (r) Hagop Hairabetian. Deşi se împlinesc în curând 30 de ani de la dispariţia regimului comunist în România, mai sunt multe informaţii interesante şi ecouri pe care le puteţi descoperi citind acest număr al revistei “Vitralii – Lumini şi umbre”.
Leave a Reply