Mai multe autospeciale, ce transportă deșeurile colectate din aproape întreg județul, au fost blocate timp de o jumătate de zi la poarta deponeului ecologic. Motivul? Se pare că între firma Supercom SA, operatorul de pe deponeul ecologic și din Valea Jiului, și SC Brai-Cata SRL, operatorul din celelalte zone ale județului au existat probleme de ordin financiar. Astfel că, după ce au fost ținute la poarta deponeului mașinile încărcate cu gunoi, Consiliul Județean Hunedoara, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor – Județul Hunedoara, a reușit să medieze conflictul între cele două firme.
Un conflict de ordin financiar ar fi putut lua amploare și s-ar fi putut reflecta în siguranța cetățenilor, a mediului, dar și în buzunarul acestora, dacă problemele între Supercom și Brai-Cata nu s-ar fi remediat.
„Din cauza unor probleme de ordin financiar, activitatea societății a fost perturbată aproximativ o jumătate de zi. Din fericire, s-au remediat problemele sub medierea Consiliului Județean și am reluat activitatea. În urma acestei medieri am reluat colaborarea comercială între cele două părți. Practic, ne angajăm că vom achita acele sume de bani, în condițiile comerciale stabilite între părți, pe care nu le putem face publice. Tot ce este mai important este că am găsit o cale de mijloc, iar cetățenii beneficiază de servicii continue”, a declarat Bogdan Constantinescu, director general al SC Brai-Cata SRL.
La rândul său, noul director al ADI-Deșeuri a confirmat faptul că s-a găsit o cale de mijloc și reconciliere între cei doi operatori de salubritate. „Am avut o întâlnire cu cele două firme, iar această situație delicată a fost deblocată. S-a încheiat un nou contract între cele două părți, iar Brai-Cata a acceptat să plătească sumele respective de bani”, a precizat Dan Stoian, director ADI-Deșeuri.
Bobora: „Nu vreau să intervin (…), dar cei mai importanți sunt cetățenii”
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, spune că nu dorește să intervină prea mult în astfel de conflicte, însă este de părere că cei importanți sunt hunedorenii, care ar avea de suferit în cazul în care ar apărea o adevărată criză de deșeurilor.
„Din informațiile pe care le am de la ADI-Deșeuri este deblocată situația. Sunt lucruri în care nu vreau să intervin prea mult. Important este ca oamenii să nu aibă de suferit, iar situația nu trebuie scăpată de sub control. Cei mai importanți sunt cetățenii. Tocmai de aceea am făcut demersurile necesare, prin ADI – Deșesuri, de a debloca această situație delicată, creată între cele două firme. ADI are și un program de conformare între cele două societăți și o să le transmit să evidențieze public toate măsurile care au fost luate”, a declarat Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
S-ar fi facturat eronat
Potrivit unor informații, se pare că Supercom SA ar fi facturat în mod eronat anumite facturi. Operatorul care gestionează deponeul ecologic ar fi recunoscut acest lucru, și cel mai probabil în urma negocierilor care au avut loc ieri s-a ajuns la un consens.
În prezent SC Brai-Cata SRL își derulează activitatea de colectare separată a deșeurilor din cele trei zone ale județului Hunedoara, conform contractelor în derulare și autorizațiilor de mediu, asigurând continuitatea serviciului de salubrizare. Potrivit reprezentanților SC Brai-Cata SRL, în perioada ianuarie 2019 – aprilie 2019 a plătit integral serviciile prestațiilor de la CMID Hunedoara cu toate că facturile emise au fost calculate eronat, facturându-se suplimentar aproximativ 100,000 ron/lună, datorită aplicării greșite a contribuției pentru economie circulare, contribuție care se aplică numai pentru deșeurile destinate a fi eliminate prin depozitare rezultate din aplicarea indicatorilor de performanță prevăzuți în contracte.
Sursa foto: www.gddhd.ro
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply