Primăria Deva organizează pentru al doilea an programul de „Bugetare participativă”, iar până în prezent au fost depuse de către cetățeni șapte propuneri de interes pentru comunitatea locală. Devenii care au idei ce pot schimba în bine lucruri și locuri din municipiul reședință de județ pot trimite propunerile până în 10 martie
Programul ”Bugetare participativă 2020” a fost lansat de Primăria Deva în 10 februarie. Bugetarea participativă este un proces administrativ prin care cetățenii Devei sunt încurajați să identifice și să semnaleze neajunsurile comunității, iar apoi să propună rezolvări ale acestora, prin soluții sub formă de proiecte. Până în prezent au fost depuse șapte propuneri venite de la cetățeni pentru proiecte privind rezolvarea unor probleme cu care se confruntă orașul sau care pot ajuta la dezvoltarea acestuia. Propunerile se încadrează în domeniile infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale – amenajare/reamenajare), amenajare/reamenajare spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.) și Smart City.
Ce proiecte au fost propuse de cetățeni
PROIECT INTERVENȚIE STR.ION CREANGA-B-DUL DECEBAL. „Proiectul va putea descongestiona zona și va fluidiza traficul astfel va economisii atât timpul conducătorilor auto,cât și faptul care este foarte important pt noi- poluarea .Datorita faptului că nu va mai bloca mașinile acestea nu vor mai fi nevoite să staționeze mai mult timp în același loc eliminând noxe pe care noi oamenii să le inhalam”.
FLUIDIZARE TRAFIC 22 DECEMBRIE. „Amenajarea unei benzi de trecere la stânga către Centrul Medical Laurus, cu schimbarea regimului de drum la Drum cu sens unic (zona Centru Laurus Medical). De asemenea se dorește eliberarea sensului de mers spre Ulpia, banda 1 (unde în momentul de față sunt parcate mașini) cu amplasarea unui Semn Rutier de Staționarea Interzisă și relocarea spațiilor TAXI în zona de lângă stația de Autobuz de la Spitalul Județean de Urgență Deva”.
AMENAJARE LOC DE JOACA PENTRU COPII. „Construirea unui loc de joaca situat pe spațiul verde dintre scara A a blocului 5 (unde este Grafica Plus) si cladirea turn nefinalizată de langa fostul BancPost (unde recent a fost demolat gardul imprejmuitor) ambele situate pe B-dul Decebal”.
SUPRAVEGHERE VIDEO SPAȚII DE JOACĂ. „Vor putea fi supravegheați copiii dar mai ales actele de vandalism asupra locurilor de joacă. Cu aceste sisteme de supraveghere vor putea fi prinși cei ce vandalizează și amendați. E cea mai sigura metodă de a avea grija de ceva ce este al nostru, al comunității în care trăim și în care vor crește și se vor juca copiii noștri!”
AMENAJARE RAFTURI BICICLETE „BIKE RACKS”. „Noutatea consta intr-o solutie excelenta si moderna, pentru parcarea bicicletelor in mod sigur pentru cetatenii Devei, foarte utila pentru comunitate. Astfel se poate evita si traficul aglomerat cu autoturisme in zona Centrului Vechi, cetatenii putand alege mersul pe bicicleta si parcarea acesteia corespunzator, sigur si elegant.”
SERVICII SANITARE TOALETE ȘI WC-URI PUBLICE. „Acest proiect este nou atât prin lipsa lui actuala cât și prin ceea ce este nou in interiorul acestei clădiri minimalizate. Aceste wc-uri noi vor avea inclus și un spatiu special amenajat pt mama și copil(schimbat scutece etc), unde este necesar rampa pt oamenii cu handicap. Acoperișul va fi făcut cu o fanta care va permite ca pe timpul verii sa nu apară efectul de sera și să poată fi făcută o aerisire mult mai buna”.
GHID DIGITAL DEVA CITY APP. “Proiectul propune implementarea unui ghid digital al orașului Deva sub forma unei aplicații care să ruleze pe telefoanele și tabletele inteligente prevăzute cu platformele Android și iOS. Aplicația cuprinde 10 categorii de interes, cum ar fi Obiective Turistice, Calendar Evenimente, Spații cazare, Restaurante și gastronomie, Comunicate de presă, Transport public local, Adrese utile, Deva tradițională, Cultură, Cumpărături sau orice altă combinație de interes”.
EXTRA
Condiții de participare
Orice persoană care a împlinit 18 ani și are domiciliul sau reședința în Deva poate trimite până marți, 10 martie, pe portalul de bugetare participativă de pe www.primariadeva.ro idei care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul Deva. Toate propunerile de proiecte vor intra în etapa de analiză și validare, în perioada 11 marie – 30 aprilie. Propunerile validate vor fi supuse votului cetăţenilor, pe site-ul Primăriei Deva, în intervalul 1 mai – 1 iunie. Fiecare persoană va avea posibilitatea să voteze o singură dată, un singur proiect. Validarea și comunicarea rezultatelor votului vor avea loc în perioada 2-5 iunie 2020. Proiectele selectate în urma votului online vor fi implementate de Primăria Deva. Suma alocată de la bugetul local pentru proiectele selectate prin programul ”Bugetare participativă 2020” este de 500.000 de lei şi va fi distribuită pentru 10 proiecte, cu o valoare de maximum 50.000 de lei/proiect. Regulamentul procesului de bugetare participativă, calendarul de desfășurare, domeniile în care se vor încadra proiectele, precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească acestea pentru a fi eligibile pot fi consultate pe www.primariadeva.ro, accesând link-ul: https://deva.decide.direct/. Anul trecut, în programul de bugetare participativă derulat de Primăria Deva au fost înscrise 25 de proiecte, dintre care 17 au intrat în etapa de vot online la care au participat 689 de cetățeni. Cel mai votat proiect a fost ”Treceri inteligente pentru pietoni pe Bulevardul 22 Decembrie” (116 voturi), implementat de municipalitate în 2019.
Leave a Reply