ȘAPTE HUNEDORENI, ÎNTORȘI RECENT DIN CHINA, MONITORIZAȚI DE DSP

Șapte hunedoreni, întorși din China după ce a izbucnit epidemia de coronavirus, au fost atent monitorizați de autoritățile locale, însă, deocamdată, nu au fost semnalate probleme. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Hunedoara, toate cele șapte persoane au fost izolate la domiciliu, iar patru dintre acestea au ieșit din perioada de monitorizare. În ce privește suspiciunea de infecție cu coronavirus a unei devence de 54 de ani, întoarsă recent din Thailanda, inițial aceasta a fost suspectată de febră galbenă. Medicii timișoreni au stabilit că niciuna dintre suspiciuni nu se confirmă. De fapt, femeia contractase o banală răceală, care a apărut pe fondul unor probleme medicale mai vechi, respectiv encefalită recidivantă autoimună.

Toate persoanele monitorizate sunt din Deva, iar pentru patru dintre cele șapte persoane, perioada de monitorizare s-a încheiat duminică. „Patru dintre aceste persoane au ieşi duminică din perioada de monitorizare, iar trei vor mai rămâne până la expirarea timpului prevăzut de metodologia stabilită pentru astfel de situaţii. Niciuna dintre cele şapte persoane nu pune probleme medicale”, a declarat medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău. Unităţile sanitare au fost anunţate de faptul că aceste persoane au revenit în ţară după ce s-au aflat în zona de risc.

Supectată de COVID 19 ori febră galbenă, dar de fapt avea o banală răceală

Recent, mai exact duminică noaptea, în jurul orei 4:00, o femeie de 56 de ani, din Deva, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, cu febră, și a ajuns la Timișoara, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” cu suspiciunea de coronavirus. Inițial, în momentul în care medicii de la Deva au sunat la Timișoara pentru transfer, aceștia ar fi susținut că pacienta este suspectă de febră galbenă. Deveanca fusese pentru o săptămână în Thailanda, de unde s-a întors săptămâna trecută, joi, și nu a fost vaccinată împotriva febrei galbene, o maladie care se transmite prin mușcătura de țânțar. Femeia a fost transferată duminică dimineața, în condiții speciale, la spitalul din Timișoara, unde medicii au concluzionat că niciuna dintre suspiciunile cu care plecare de la unitatea medicală din Deva nu se confirmă. De fapt, deveanca avea o viroză, precum și unele probleme medicale mai vechi, respectiv encefalită recidivantă autoimună.

„Femeia a venit la noi cu suspiciune de coronavirus, după ce inițial fusese suspectată de febră galbenă (o afecţiune care se manifestă cu hemoragie digestivă – n.r.), ceea ce nu este. Este ca o viroză cu febră şi tuse. Nu ştiu de unde a apărut nici suspiciunea de febră galbenă, probabil pentru că au auzit că a fost în Thailanda. Testul de gripă este negativ. A fost internată pe secție, nu a mai făcut febră, dar, în schimb, se deprecia pe sistem nervos, în sensul că reușea tot mai greu să comunice. Ne-a spus că este în evidență cu encefalită recidivantă autoimună, iar noi am luat legătura cu doamna doctor care o are în evidență. Aceasta ne-a spus că, cel mai probabil, este vorba despre o a treia criză de recădere a encefalitei autoimune. S-a decis transferul la Spitalul Județean Timișoara, pentru că au terapii specifice, pe program național, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, dr. Virgil Musta.

Potrivit acestuia, definiţia pentru suspiciunea de coronavirus este clară: „pacientul prezintă febră, cu insuficienţă respiratorie ce se accentuează rapid, şi care provine din zonele din China indicate de Direcţia de Sănătate Publică, sau care a avut contact cu persoane bolnave de coronavirus ori care a lucrat cu animale în zonele respective”.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.