Paramedicii din cadrul Asociației „Salvital” Hunedoara se află într-o situație extrem de delicată. Asociația a ajuns în situația de a fi în incapacitate de plată, după ce mai multe primării din județul Hunedoara, 18 PSD și 5 PNL, s-au retras din asociație. Această decizie a condus la diminuarea veniturilor asociației cu peste 480.000 de lei pe an, bani proveniți din contribuțiile fiecărei primării. Petru Mărginean, președintele asociației, este de părere că primăriile ar trebui să aloce mai puțini bani pentru organizarea zilelor comunei și alte sindrofii și să pună mai mult accent pe sănătate și salvarea de vieți.
Situație extrem de tensionată la „Salvital” Hunedoara, acolo unde paramedicii nu știu dacă în luna februarie își vor mai primii salariile aferente lunii ianuarie. Problema este una acută, mai ales că în ultimele luni s-au retras mai multe primării din asociație, decizie ce a atras o „gaură” în bugetul asociației de peste 480.000 de lei, pe an. Actualmente, spre exemplu, primăria Perila plătește 10 lei pentru fiecare locuitor al orașului, pe când Petroșani cel mai puțin, respectiv trei lei pentru fiecare cetățean. Aceste schimbări au condus la o situație limită pentru salvatorii de vieți, care au salarii destul de mici, nu au bani pentru a-și schimba echipamentele, iar acum, există riscul ca salariile să nu le fie plătite.
În data de 23 ianuarie, adică joi, trebuie să fie achitate contribuțiile către stat, însă, Asociația mai are nevoie de 84.000 de lei pentru asta.
„Situația este una destul de critică și cred în maturitatea politică și în maturitatea conducerii acestor instituții de către președinte, vicepreședinți ai Consiliului Județean, primari și viceprimari. Joi, în 23 ianuarie, trebuie să plătim contribuțiile la stat și ne mai lipsesc din cont 84.000 de lei. Sper eu ca această sumă a fost anunțată consiliului județean și tuturor celor implicați, și mai sper ca până joi să putem plăti aceste sume, căci altfel vor fi penalități. Problema este și în perioada imediat următoare, pentru că în cont nu mai sunt bani pentru salarii. Discuțiile pe care le-am avut cu toți cei care mai sunt membri și care mai cotizează să facem cumva ca până în data de 15 februarie să avem, totuși, și banii de salarii în cont, pentru acești paramedici. După aceea, trebuie să vedem ce se întâmplă și cu noul buget de venituri și cheltuieli pe care l-am și discutat cu câteva UAT, pentru a crește salariile paramedicilor de la 2.000, la 3.000 de lei. Speranțe sunt, dar, concret, nu avem nimic în cont”, a precizat Petru Mărginean, președinte-director Asociația „Salvital” Hunedoara.
Cristian Albu, șeful modulului SMURD Deva
„Sunt mai multe lucruri de care suntem nemulțumiți, între care și salariile pe care le avem și pe care, iată, nu știm dacă le mai luăm sau nu de luna viitoare. Noi, cred că lucrăm exact ca și colegii noștri de la ISU, de la Serviciul de Ambulanță Județean sau cei de la Salvamont. Am făcut toți aceleași cursuri, iar statutul nostru este ca și a unui simplu comerciant în piață. Toți colegii mei Salvital sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare și de faptul că nu a trecut renumita lege care s-a întors la reexaminare, la comisii și nu mai știm nimic de ea”, a menționat Cristian Albu, șeful modulului SMURD Deva,
„Ne spălăm echipamentele de sânge și așa lucrăm cu ele”
Paramedicii sunt nemulțumiți de faptul că nu au mai primit bani de aproximativ doi ani și jumătate pentru echipamente noi și sunte nevoiți să folosească aceleași ținute, unele cârpite, altele încă cu pete de sânge, de la diferite intervenții.
„Imaginați-vă că de aproape doi ani și jumătate, noi nu avem bani de echipamente. Adică, zi de zi, noi mergem la intervenții, avem hainele pline de sânge, pentru că acolo nu stăm să ne gândim dacă ne murdărim echipamentul sau nu, noi acționăm de urgență. Dacă trebuie să ne punem pe buirtă să salvăm un om, asta facem, indiferent că acolo e sânge, sunt cioburi sau noroi. Problema este că după câteva ore petele de sânge nu se mai prea curăță. Astfel, că suntem nevoiți să le spălăm și să le cârpim, iar bocancii îi mai lipim cu adeziv. În situația asta să fim?!”, a spus Adrian Mitrescu, șeful Modulului SMURD Simeria.
Mai puține sindrofii, mai mulți bani pentru sănătate
Mărginean este de părere că unele primării alocă prea mulți bani pentru sindrofii și prea puțini pentru investițiile în sănătate. „Noi am vrut să vedem prioritățile pe care un primar, un consiliu local, le trec în bugetul local și, fiecare, după cum consideră. Dacă prioritatea lor este să facă zilele orașului sau comunei, cu concerte în aer liber, unele competiții sportive și acestea sunt mai importante decât salvarea de vieți omenești, mie nu mi se pare normal. Sunt diferențe mari. Spre exemplu, la o anumită comună, suma de bani pe care o alocă pentru zilele comunei, ne-ar ajuta pe noi pentru un întreg an. Prioritatea numărul unu ar trebui să fie viața omenească”, a declarat Petru Mărginean, președinte-director Asociația „Salvital” Hunedoara.
În județul Hunedoara sunt 80 de paramedici care își desfășoară activitatea în cadrul Salvital și 13 module SMURD, dintre care 8 sunt ale Salvital, iar din acestea cinci funcționează alături de colegi din ISU și 3 doar cu paramedici din cadrul Salvital.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply