În ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj al Minei Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri.
Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis. Ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea foştilor şefi ai exploatării. Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă.
După tragedia din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat într-un declin accentuat.
Cea mai veche mină din Valea Jiului a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar treptat numărul minerilor s-a redus până la circa 250 în decembrie 2015, când activitatea de extracţie a fost oprită. În istoria ei de peste 150 de ani, Mina Petrila a fost una din exploatările importante ale Văii Jiului. Oraşul s-a dezvoltat datorită ei, ajungând în anii 1990 la aproape 30.000 de locuitori. Mina de cărbune a fost de-a lungul timpului şi locul unor mari tragedii. În 1943, o explozie în subteran a ucis 18 mineri, însă soarta tristă a exploatării minere a fost grăbită de cele două explozii din 2008, soldate cu moartea a 13 mineri şi salvatori minieri şi rănirea altor 15.
comentarii