România a rămas pe ultimul loc în Uniunea Europeană la ponderea microîntreprinderilor și a firmelor mici și mijlocii (IMM) față de populația țării, deși acest indicator a crescut totuși după ce statul a introdus programul de finanțare pentru IMM, Start-Up Nation. „Eforturile politicii românești privind accesul la finanțare nu s-au tradus într-o performanță mai puternică”, se arată în Raportul anual al Uniunii Europene asupra IMM-urilor 2019
Raportul UE asupra IMM-urilor, emis cu ocazia evenimentului SME Assembly, de la Helsinki, ilustrează starea antreprenoriatului din România comparativ cu cel din restul UE.
Conform celor mai recente date disponibile, în anul 2018, România avea 29 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) la mia de locuitori, mult sub media europeană, de 58 de IMM-uri la 1.000 de locuitori. Astfel, țara noastră era pe ultimul loc în UE la acest capitol, tot la fel ca în anii trecuți.
De asemenea, doar 10% dintre IMM-urile din România au activitate de inovare, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în UE și la acest capitol.
Prin urmare, programul Start-Up Nation, demarat de Guvern în anul 2017, nu ne-a ajutat să urcăm în clasamentul european al ponderii IMM-urilor. În prima ediție a programului, au fost circa 7.100 de firme care au implementat până, la final, planurile de afaceri. Dacă toate ar fi obținut suma maximă, de 200.000 de lei, ajutor public, investiția totală ar fi de 1,4 miliarde de lei, bani care provin mai ales de la bugetul de stat, dar și de la Uniunea Europeană (circa 400 de milioane de lei).
Ulterior, în ediția a doua a programului de finanțare, înscrierile s-au făcut în perioada 27 decembrie 2018 – 12 februarie 2019, putând să aplice firmele înființate după data de 30 ianuarie 2017. În acest program, aflat încă în implementare, ar urma să fie finanțate până la 10.000 de firme, ceea ce înseamnă maximum 2 miliarde de lei, bani de la stat, în total.
Totuși, ponderea IMM-urilor a crescut în România, față de nivelul de dinaintea Start-Up Nation. Conform datelor Eurostat pe anul 2015, România avea 22 de IMM-uri la mia de locuitori.
Revenind la raportul european din anul 2019, emis marți, acesta relevă că o țară fostă comunistă, Cehia, are cele mai multe IMM-uri la mia de locuitori, 115. Poate părea suprinzător, dar țări dezvoltate din UE, ca Marea Britanie și Germania, nu au multe IMM-uri la mia de locuitori.
Vezi raportul integral pe StartupCafe
Leave a Reply