PROTEST SPONTAN LA MINELE URICANI ȘI PAROȘENI. MINERII S-AU BLOCAT ÎN SUBTERAN ȘI AMENINȚĂ CU GREVA FOAMEI

Zeci de mineri de la minele Uricani și Paroșeni au protestat, ieri, în subteran din cauza lipsei unui act normativ care să le asigure protecția socială la ieșirea din sistem. Problema ortacilor este că nu știu ce anume se va întâmpla cu ei, după ce cele două unități minieri vor fi închise. Uricani și Paroșani fac parte din Societatea Națională de Închidere Miniere Valea Jiului (SNIMVJ)

Aproape 100 de mineri de la exploatările de cărbune Uricani și Paroșeni au declanşat, ieri, un protest spontan şi s-au autoblocat în subteran, ameninţând că vor intra în greva foamei. Incertitudinea zile de mâine și nesiguranța i-a determinat pe ortaci să recurgă la acest gest. În curând cele două mine vor fi închise, iar angajații nu știu ce se va întâmpla cu ei. Practic, oamenii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.
„La Mina Paroşeni sunt 50 de oameni care protestează în subteran, iar alţi 35 au coborât în Mina Uricani şi protestează acolo. Minerii sunt pur și simplu disperaţi pentru că cele două mine se vor închide definitiv, iar 300 dintre angajaţi urmează să fie disponibilizaţi, în condiţiile în care Ordonanţa 36, care asigura plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, nu a fost prelungită de Guvern. În luna august a fost discutat un asemenea act normativ, dar a primit aviz negativ de la Ministerul de Finanţe, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Este o situație extrem de delicată, iar oamenii sunt disperați”, a declarat Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului „Huila”.

Peste două luni se pune lacătul pe cele două mine

Starea de îngrijorare a oamenilor este la cote maxime acum, pentru că peste aproximativ două luni ei ar urma să fie disponibilizați, deoarece cele două unități miniere se vor închide. Minerii ar urma să primească preavizele de încetare a activității, în data de 1 decembrie.
Reprezentanții Administraţiei Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi liderul sindical au discutat cu protestatarii, însă oamenii sunt sătui de vorbe și solicită garanţii din partea ministerului de resort, pentru ca solicitările lor vor fi rezolvate favorabil.

Angajarea la CEH, ar fi o soluție, însă poate fi aplicată?

Între Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi SNIMVJ a fost încheiat, anul acesta, un protocol prin care minerii de la Paroşeni şi Uricani puteau fi preluaţi de complex, în urma unui interviu de angajare. Acum, în ceea ce priveşte angajările la CEH, pentru minerii care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, liderul sindicatului „Huila” a precizat că a discutat, luni, cu reprezentantul Consiliului de Administraţie al companiei, care a dat asigurări că 60 dintre aceştia vor fi încadraţi la minele care compun această societate. „Mi s-a spus că nici nu se pune problema ca 60 de mineri să nu fie preluaţi de către CEH, dar vom mai aborda acest aspect după şedinţa CA al CEH, care are loc astăzi (luni-n.red.)”, a precizat Laszlo Domokos.

Vă reamintim că minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie a anului 2017, în program de închidere şi ecologizare. În anii 2018 şi 2019 aici s-au efectuat lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii. Din anul 2020 ar trebui oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.