Programul „Noua Casă”: Băncile cer dobândă fixă și avans de 15% pentru credite peste 70.000 euro. Statul vrea dobândă variabilă și avans mai mic

Băncile au susținut în cadrul Consiliului Economic și Social (CES) proiectul de Ordonanță de Guvern care legiferează Noua Casă, dar au avut anumite amendamente: instituirea dobânzii fixe pe primii 5 sau 7 ani, urmată de dobânda formată din  IRCC+marjă, stabilirea avansului la 15% din valoarea imobilului pentru toate creditele care depășesc 70.000 de euro și adoptarea urgentă a normelor de aplicare a legii, care să permită acordarea de împrumuturi către populație.
Proiectul de ordonanță de urgență pentru Noua Casă a fost prezentat Consiliului Economic și Social (CES) înainte de a ajunge pe masa guvernului.

Noua formă legislativă împarte practic în două candidații la un credit ipotecar garantat de stat. Unii sunt cei care vor să achiziționeze case în baza unor credite de până în 70.000 de euro, garantate în proporție de 50% de către stat și cu un avans de 5%. Alții sunt cei care vor să contracteze credite între 70.000 și 140.000 de euro pentru locuințe construite în ultimii 5 ani, unde avansul prevăzut de lege este de 15%.

După introducerea în CES pe 22 iulie aacestui proiect, băncile au susținut în continuare propunerea de introducere a opțiunii de dobândă fixă pe o perioadă de 5-7 ani,urmată de dobânda variabilă IRCC+marjă.

Formula ia în calcul existența unei dobânzi finale totale mai mari,tocmai pentru a se putea acoperi diferențele de cost, de finanțare între cele două tipuri de dobândă, practică bancară curentă în ultimii ani.

A doua propunere a băncilor vizează nivelul avansului perceput pentru cele două tipuri de clienți. Astfel, pentru cei sociali cu împrumuturi de până în 70.000 de euro, băncile susțin menținerea avansului de 5% din valoarea imobilului.

Pentru cealaltă categorie de clienți, cu credite de până în 140.000 de euro, pentru a evita discriminarea între imobilele noi și vechi care vor face obiectul împrumuturilor, băncile solicită un avans de 15% pentru toți cei care vor împrumuturi mai mari de 70.000 de euro. Mai exact, cei care se încadrează la împrumuturi mai mari de 70.000 de euro dar cumpără imobile în blocuri vechi să fie obligați la plata unui avans de 15% la fel ca cei care cumpără imobile în blocuri noi, construite în ultimii 5 ani.

Bancherii vor să intre mai repede în noul program

Cea de-a treia propunere a băncilor se referă la urgentarea publicării Normelor Metodologice a acestei legi. Programul a devenit „O familie, o casă”în luna aprilie, însă nu au fost emise normele metodologice complementare care să susțină implementarea, iar finanțatorii nu au acordat credite în cadrul Programului în această perioadă din acest motiv.

Executivul avut o primă tentativă de a modifica acest program în 14 iulie, după care în 20 iulie 2020 au revenit cu un proiect de lege îmbunătățit. Noua formă a programului Prima Casă împarte oferta de pe piața imobiliară în două:  cei care vând case vechi și cei ce vând case noi. Noutatea acestui program este faptul că introduce o a doua categorie de persoane care să acceseze Prima Casă, cei cu venituri suficient de mari ca banca să ii poată încadra la un credit de până în 140.000 de euro.

Avantajele unui astfel de client dacă apelează la Noua Casă față de un credit ipotecar normal oferit de băncile comerciale în prezent sunt: un avans de 15% față de 20%-25% cât ar trebui să plătească acest client pentru un credit ipotecar normal și o dobândă cu circa 0,25% mai mică decât cea percepută la un credit normal. Probabil un astfel de program le va permite dezvoltatorilor să țină prețurile la fel de ridicate ca în prezent.

Sursa: www.economica.net