Una dintre cele mai fierbinți probleme cu care se confruntă actualmente Primăria Comunei Crișcior este cea a salariilor. Dintr-un buget local mult prea sărac, primarul spune că nu va putea asigura, până la finalul anului, salariile angajaților instituției, dar nici pe ale asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, din comună. Cu toate acestea, nu lasă garda jos în ce privește proiectele demarate. Unul dintre cele mai ample proiecte derulate în comuna Crișcior, cel de modernizare a infrastructurii rutiere, se va încheia curând, iar edilul șef împreună cu echipa sa lucrează de zor la alte proiecte menite să schimbe fața comunei din Țara Zarandului. Mai mult, urmează să fie scoase la licitație proiectele privind reabilitare și extinderea clădirii primăriei, precum și cel de modernizare a dispensarului din comună, iar lucrările de construcție a clădirii grădiniței se apropie cu pași repezi de final.
Una dintre cele mai mai probleme cu care se confruntă administrația loclaă din Crișcor este legată de bani. Primarul comunei, Ovidiu Furdui, spune că are un buget mult prea sărac pentru a putea asigura, până la finalul anului, salariile angajaților din administrația locală, precum și pe cele ale asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități din comună. Pentru a putea asigura veniturile anagajaților ar avea nevoie de suma de aproximativ 500.000 de lei, iar pentru a asigura veniturile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități ar mai fi nevoie de peste 1.400.000 de lei, adică o sumă totală pe aproape 2.000.000 de lei.
Grădinița, finalizată în primăvara acestui an
O serie de proiecte de anvergură sunt programate să se deruleze, și în acest an, în comuna zărăndeană Crișcior. Primarul Ovidiu Furdui spune că lucrările la clădirea grădiniței cu program prelungit din comună sunt gata în proporție de 85 la sută. „Au fost montate ușile și ferestrele, astfel că, în interiorul cădirii se pot derula lucrările. Mai trebuie să achiziționăm mobilierul și tot ceea ce ține de dotările interioare. Sper ca, în următoarele luni, să inaugurăm grădinița în care își vor desfășura activitățile preșcolarii din comună”, a precizat Ovidiu Furdui.
Lucrările de reabilitare a primăriei, de modernizare a dispensarului și a liceului, încep din vară
În ce privește proiectele de reabilitare și extindere a clădirii primăriei, de modernizare a dispensarului, precum și a unui corp de clădire al liceului din comună, acestea sunt în fază de licitație. Proiectul privind reabilitarea și extinderea clădirii primăriei are o valoare de peste 800.000 de lei, cel de modernizare a dispensarului, peste 3 milioane de lei, în timp ce proiectul de modernizare a unei clădiri a liceului este de peste 500.000 de lei. Potrivit edilului șef, cel mai probabil, lucrările la aceste construcții vor fi demarate din vara acestui an.
Cel mai amplu proiect de asfaltare, aproape de final
Cel mai amplu proiect de asfaltare, derulat de Primăria Crișcior, cu finanțare prin AFIR, pe măsura 7.2., în valoare de un milion de euro, este aproape de final. „Sperăm ca în curând să putem face recepția lucrărilor, dat fiind faptul că actualmente sunt finalizate în proporție de 99 la sută. Mai sunt de făcut doar mici lucrări. De asemenea, s-a început execuția lucrărilor la proiectul Modernizarea drumurilor vicinale Zdrapți – Podeu, Zdrapți – La Moară și a străzilor Cucului și Colnici, din comuna Crișcior. Până în acest moment, s-a turnat primul strat de asfalt doar pe străile Cucului și La Moară ”, a declarat primarul comunei Crișcior, Ovidiu Furdui.
Trotuarele și o porțiune din DN 74, reabilitate
În această perioadă se implementeză proiectul de reabilitare a trotuarelor de pe marginea Drumului Național 74. „Aceste trotuare aparțin celor de la Drumuri Naționale, însă am reușit să le intabulăm și, astfel, să putem efectua reabilitarea lor la nivel local. De asemenea, în ce privește reabilitarea DN 74, am purtat discuții cu prefectul județului și sperăm ca în viitorul apropiat să se toarne covor asfaltic pe cei circa doi kilometri de drum”, a mai menționat edilul șef al comunei Crișcior.
Crișciorenii, actori într-o serie de 100 de filmulețe în care promovează ținutul și tradițiile locale
Un amplu și inedit proiect pentru dezvoltarea agroturismului a fost demarat, în urmă cu un an, în comuna Crișcior. Edilul șef Ovidiu Furdui luptă cu îndârjire pentru ca ținuturile din care face parte să fie cunoscute la nivel european, și nu numai, motiv pentru care a finanțat, din bugetul local, un plan menit să atragă în zonă cât mai mulți turiști. Acesta prevede realizarea a 100 de filmulețe și fișe înformative despre comună, iar protagoniști sunt membrii comunității. Primele scurtmetraje au fost deja turnate, iar la final acestea vor fi distribuite prin intermediul rețelelor media și de socializare, pentru ca turiștii să știe care este potențialul turistic al acestor locuri. „În cursul acestei săptămâni ar fi trebuit să continuăm filmările și să realizăm noi sesiuni foto cu ativități din gospodăriile localnicilor din comună, dar, din păcate am primit o adresă din partea Ministerului Educație prin care se recomandă ca elevii, și ei protagoniști ai acestor acțiuni, să nu efectueze activități sportive și culturale în această perioadă de viroze și gripe. Astfel, din acest motiv am decis să amânăm acțiunile”, a susținut primarul Ovidiu Furdui.
Comuna Crișcior este așezată în nord – vestul Munților Metaliferi, de-o parte și de alta a Crișului Alb și în estul depresiunii Brad. Situată la confluența Crișului Alb cu râul Bucureșci, Crișciorul se învecinează în partea de est cu comuna Bucureșci, la nord cu satul Mihăileni iar la sud cu satele Ormindea și Hărtăgani. Drumul național DN 74 ( Brad–Abrud) străbate comuna Crișcior făcând legătura cu municipiul Cluj Napoca prin Abrud – Câmpeni – Turda – Cluj Napoca (pe acest ultim tronson, prin E60 sau prin A3, autostrada Transilvania, tronsonul Turda – Gilău.
Comuna Crișcior este alcătuită din patru sate: Crișcior (atestat documentar din anul 1439), Valea Arsului (atestat documentar din anul 1825), Zdrapți (atestat documentar din anul 1441) și Barza (atestat documentar din anul 1909) având o suprafață totală de 4.019 hectare și o populație de 3.850 de locuitori.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply