Performanțele elevilor din Hunedoara la robotică

Tânăra echipă de robotică Alphabot Junior, coordonată de înv. Dîscă Tiberiu, a obținut locul 1 la categoria „Valori fundamentale”, înaintea unor echipe cu experiență din țară la Festivalul Național FIRST® LEGO® League. Concursul a avut ca temă „transporturile”, explorând progresele tehnologice și provocările globale cu care se confruntă omenirea, iar elevii au trebuit să construiască soluții creative care să revoluționeze viitorul, informează Primăria Hunedoara.
O altă echipă hunedoreană, Corvina Lego a reușit performanța de a fi apreciată cu premiul „Star în devenire”, premiu ce se acordă echipelor pe care jurații le apreciază și de la care așteaptă lucruri extraordinare în viitor.
Echipa Alphabot Junior a fost formată din elevii clasei I de la Liceul Tehnologic Matei Crovin Hunedoara – Școala Gimnazială nr. 6: Tirian Matei, Cicea Darrin, Șerban Marco, Pop Dragoș, Baciu Tudor și Prisăcariu David. Echipa a propus un port al viitorului, în care un aranjator de cutii va așeza containerele, camionetele sunt electrice și teleghidate de șoferi, din confortul locuinței, mașinile vor fi încărcate eolian, chiar și mașinile de poliție vor fi electrice și silențioase, iar vapoarele și bărcile vor folosi baterii electrice încărcabile de mori eoliene sau de panouri solare.
Robotul, programat de Matei, efectuează muncile grele din port, inclusiv mută bărcile de pe un canal pe altul, descarcă vapoarele și încarcă mașinile, trenurile, avioanele.
Cealaltă echipă hunedoreană cu care ne mândrim, Corvina Lego, este formată din elevi ai aceleiași școli: Ilyes Ianis, Șovoială Lucas, Posea Bogdan, Stanciu Sophia, Andrei Denisa și Dragoș Albert fiind coordonată de înv. Negrea Mihaela și Dîscă Tiberiu. Echipa aceasta a propus ca temă „Un aeroport din viitor” în care de asemenea roboții ar trebui să încarce vapoare, mașini, avioane, camioane, trenuri fără munca oamenilor. Camioane cu panouri solare, mașini care vor funcționa alimentate cu apă, avioane nepoluante, care au și o zonă verde, tiruri teleghidate, macarale încărcate de soare, jeep-uri electrice sunt câteva din propunerile elevilor. Robotul principal este capabil să încarce și să descarce containerele, din avioane în mașini sau trenuri.
Echipele hunedorene erau în postura de a reprezenta România la Festivalul Internațional din Krasnoyarsk, Rusia, dar evenimentul a fost anulat din cauza conflictului din Ucraina.
În afara elevilor care au participat efectiv la competiție, au dorit să fie implicați încă mulți alți elevi, dintre care au avut contribuții importante și Artean Sara și Coșarbă Levi.
Interesul pentru activitățile de robotică este foarte mare mai ales în rândul băieților, dar tot mai mult și fetele devin pasionate de domeniu. O mențiune specială merită liderii echipelor, Tirian Matei și Ilyes Ianis, „experți” în programarea robotului EV3. Domnul învățător Tiberiu Dîscă, cel care i-a inițiat în „tainele” programării spune că deja elevii de clasa I îl depășesc la programare, ceea ce îl bucură foarte mult.
Primăria Hunedoara

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.