Noul aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), ce a ajuns la finele lunii septembrie la Spitalul Județean de Urgență Deva, a fost inaugurat joi, urmând ca, deocamdată, să fie investigați numai pacienții unității medicale din Deva. În ce privește persoanele din afara spitalului care au bilete de trimitere de la medicul specialist pentru efectuarea investigațiilor cu acest aparat, aceștia vor putea fi primiți, cel mai probabil, de la începutul anului viitor. Prin realizarea acestei investiții, se crește semnificativ nivelul actului medical, asigurând investigații de înaltă performanță.
Aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară a fost instalat la Spitalul Județean din Deva și este funcțional. În perioada imediat următoare, aparatul RMN va trece printr-o serie de teste, obligatorii la punerea în funcțiune. „Săptămâna viitoare se vor stabili protocoalele de investigații și trainingurile, abia pe urmă, preconizez data de 1 decembrie, că va putea fi finalizat totul. Deocamdată, de investigații cu acest aparat vor beneficia doar pacienții care sunt internați în spitalul nostru, abia apoi, după ce se va încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pot beneficia de aceste servicii medicale și cei din exterior, cu bilet de trimitere de la medicul specialist. Cred că abia de anul viitor vom putea primi pacienți cu bilete de trimitere”, a declarat managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Deva, Daniela Lidia Roșca.
Potrivit medicului șef al Laboratorului de Radiologie de la SJU Deva, Ramona Iordache, „aproximativ 100 – 150 de persoane au nevoie lunar de astfel de investigații. Programul va fi inițial de la 8:00 la 14:00, însă, cu timpul, dacă se va impune acesta va fi prelungit. O investigație pe un singur segment durează până la o oră. A fost amenajată și o sală pentru anestezie, care se impune în cazul copiilor”.
Investiție de peste trei milioane de lei
Aparatul RMN va funcționa în spațiul situat la parterul clădirii principale. Inițiativa de a aduce la Spitalul Județean de Urgență din Deva un aparat RMN a aparținut fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, care a început în 2016 demersurile pentru achiziția acestuia. Astfel, aparatul RMN a fost achiziționat de Guvernul României prin Ministerul Sănătății în baza unui acord încheiat cu Banca Mondială. Valoarea echipamentului care va funcționa la Deva este de 3.750.000 lei.
„Vă mărturisesc că am emoții. În 2016, când eram președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Bobora era vicepreședinte, văzând ceea ce se întâmplă în țară, văzând că spitalul din Deva nu a avut RMN, cu curaj, alături de medicul Ioan Demeter, am venit cu ideea să ne zbatem ca județul Hunedoara să aibă această dotare. Unii mă criticau, că Nistor vorbește utopii. Sunt convins că toate cadrele medicale sunt mândre cu ceea ce au acum în spital. N-am căutat să-mi fac palate, hoteluri sau să creez facilități copiilor mei, ci am căutat soluții pentru oameni”, a declarat deputatul Laurențiu Nistor, fost președinte al CJ Hunedoara.
„Ce vedeți aici este un succes la care au contribuit cu mare pondere Guvernul României și Consiliul Județean Hunedoara, ca și coordonator al activității Spitalului Județean de Urgență din Deva, care s-a implicat pentru ca acest aparat să funcționeze ireproșabil. Este o realizare de excepție care va continua cu Radioterapia, cu USTACC-ul, cu reparațiile capitale. Vrem să demonstrăm că SJU rămâne ceea ce a fost și până acum, un spital de referință nu numai pentru județul Hunedoara”, a declarat Mircea Flaviu Bobora, președintele CJ Hunedoara.
Un spațiu generos pentru noul dispozitiv
Spațiul care găzduiește noul aparat, în suprafață de 160 de metri pătrați, se află la intrarea în istituția spitalicească, în locul în care a funcționat direcțiunea. Structura funcțională a spațiului în care a fost instalat aparatul RMN cuprinde: cabinet investigații RMN, cabină de comandă, spațiu pentru pregătirea pacienților, spațiu pentru pregătirea pacienților minori (care cuprinde o încăpere pentru anestezie generală și pentru trezire), sală de așteptare, grupuri sanitare, vestiar, birou pentru personalul medical și un spațiu de depozitare pentru produsele farmaceutice. Cabinetul de investigații a fost amenajat de către furnizorul de echipamente cu materiale specifice care asigură protecția electrostatică, lucrările executate fiind finanțate cu fonduri din bugetul județului Hunedoara.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply