Pacient suspect de infecție cu coronavirus, nevoit să aștepte 4 ore, în ambulanță, la poarta spitalului din Deva

Un bărbat din comuna Hărău, care prezenta simptome de infecție cu Covid19, a fost ținut în ambulanță 4 ore, la poarta Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Deva. Înainte de a ajunge la spital, bărbatul a fost la mai multe secții ale unității medicale, acuzând dureri în piept și insuficiență respiratorie. Romică Frunză, în vârstă de 51 de ani, este preot evanghelic și susține că nu a mai avut probleme de sănătate în trecut. 

„Săptămâna trecută am avut o durere în piept și am mers la medicul de familie, care mi-a spus că-i o răceală netratată. Mi-a dat bilet de trimitere și tratament și mi-a zis să sun la Secția de Pneumologie pentru programare, să mă examineze și un medic de specialitate. Între timp, am luat tratamentul prescris. Am sunat la Deva la Pneumologie ieri, de unde mi s-a spus să merg la Policlinică, pentru că secția respectivă este în carantină. Am mers la Policlinică, unde doctorița care m-a văzut mi-a spus că ar fi bine să mă vadă cei de la Urgență. Am mers la Urgență, unde cei de acolo mi-au spus: «La noi nu aveți ce căuta! Luați hârtia și mergeți acasă!» Mi-au dat o hârtie cu două numere de la DSP. Am luat hârtia și am mers la medicul de la Pneumologie, să-i spun ce mi-au zis cei de la Urgență, că m-au trimis acasă. Doamna doctor a zis că nu e normal și că îmi face o trimitere la Secția de Boli Infecțioase, pentru că am probleme de răceală. Înainte de asta, a sunat la Infecțioase și i-au spus că nu mă primesc și i-au închis telefonul. Și doamna doctor mi-a spus că dacă ei spun să merg acasă, ar trebui să merg acasă. Am sunat la DSP, unde le-am relatat ce s-a întâmplat”, a relatat Romică Frunză. 

Într-un final, cei de la DSP i-au spus să sune la 112, pentru a solicita o ambulanță. Ajuns cu o ambulanță SMURD la SJU Deva, bărbatul a trebuit să aștepte 4 ore până să fie internat, ajutat să respire cu o mască cu oxigen. 

„A venit o ambulanță cu paramedici echipați în niște halate. Am ajuns în fața spitalului și am stat în salvare 4 ore. A trebuit să mă dau jos cu ceartă. Cei din spital veneau, se uitau pe geam, fumând. Cei de la SMURD mi-au spus că s-au săturat și ei, că de fiecare dată când ajung la spital, doar așa se comportă cu ei. Până la urmă, am sunat la domnul primar la Hărău, a venit televiziunea și imediat m-au internat, mi-au făcut analize și asta a fost tot”, a mai spus Romică Frunză. 

Acesta a mai declarat că în data de 1 martie, s-a întors din Dortmund, Germania, unde a stat două săptămâni, la o biserică evanghelică. În acea perioadă, nu a intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus și nici în acea parte a Germaniei nu exista vreun focar de infecție cu acest virus. 

Contactată pentru un punct de vedere, managerul SJU Deva, Daniela Roșca, a afirmat, că, de fapt, bărbatul nu putea fi internat în spital, pentru că era suspect de infecție cu coronavirus, iar în acest caz trebuie urmate anumite proceduri. 

„A fost ținut de la ora 17.20, până la ora 21.00, datorită faptului că, înaintea lui, au fost prezente alte persoane și timpul de dezinfecție este de 2 ore. (…) Am fost acolo, am vorbit cu el. Sunt în spital de dimineață până seara, până la ora 24.00 am fost. Știu ce pacienți au venit, știu cât a fost timpul de sterilizare. A fost DSP și ne-a explicat foarte clar că se sterilizează conform programului și exact cum trebuie, ca să nu primim pacienți, posibil suspecți (n. r. suspecți de infecție cu Covid19), unul după altul. Trebuie să respectăm pașii de sterilizare. Până nu ne dă directivă să reducem timpii de sterilizare sau altceva, nu ne abatem. Am vorbit cu domnul respectiv. Voia apă. Când i s-a adus apă nu a mai vrut să bea”, a declarat Daniela Roșca.

Întrebată dacă este normal ca o ambulanță să fie ținută blocată atât de mult timp, aceasta a afirmat: „Este normal să fie ținută ambulanța, pentru că pe un pacient venit cu suspiciune de Covid19, nu pot să îl țin în alt loc. Asta este. Ceilalți pacienți, în momentul în care sunt în Urgență și trebuie să pregătesc saloanele în care au stat alți pacienți și trebuie sterilizate, tot 2 ore în secție, tot așa se așteaptă. Aceștia sunt timpii de sterilizare și de pregătire.”

Pe lângă faptul că pacientul a fost ținut în ambulanță 4 ore, echipajul nu avea costume de protecție corespunzătoare. Paramedicul a declarat că este echipat în costum pentru zugravi, pe care și l-a cumpărat din bani proprii. 

Sursa foto: Antena3 Deva

Articol preluat de pe ziardehunedoara.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.