(P) Istoria Bisericii Boteanu Ienii, spusă de o firmă de pompe funebre din București

Datoria unei firme de pompe funebre din București nu este numai de a furniza produse și servicii funerare, ci și de a informa potențialii clienți în legătură cu opțiunile pe care le au, în momentul în care sunt puși în fața unei cumpene atât de grele cum este moartea unei persoane apropiate.

Din seria de informații utile, poate cele mai interesante sunt cele legate de bisericile din Capitală care săvârșesc slujbe de înmormântare, mai exact localizarea și programul lor.

Tocmai din acest motiv, firma de Funerarii Bucuresti Casa Bucur ne va prezenta, în continuare, istoria Bisericii Boteanu Ienii, situată pe Strada Boteanu numărul 8, din sectorul 1 al Capitalei. Acest lăcaș de cult ortodox a fost construit încă din anul 1682, de către un jupân pe numele său Mihul.

Hramului inițial, acela al Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), i s-au adăugat între timp alte trei, iar astăzi biserica are și următoarele hramuri: Sfântul Gheorghe (23 aprilie), Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (8 noiembrie) și Sfânta Varvara (4 decembrie).

Conform firmei de pompe funebre Bucuresti, această biserică situată în centrul Capitalei, în spatele Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și foarte aproape de Ateneul Român, mai este cunoscută și sub numele de „Bradu Boteanu”. Motivul este lesne de înțeles: lăcașul de cult se află în mijlocul unei mahalale numite pe vremuri Boteanu, iar în curtea acestuia a crescut un brad falnic.

Dacă inițial biserica a fost construită din lemn, ulterior a fost zidită din cărămidă, în anul 1760, chiar de către urmașii primului ctitor. Între anii 1908 și 1911, în același loc, a luat naștere actuala biserică, mult mai mare decât cea existentă la vremea respectivă.

Planul lăcașului de cult are forma de cruce bizantină, cu un pridvor la intrare, iar pictura este realizată în tempera, în stil neo-bizantin, de către pictorul-preot Vasile Damian.

Catapeteasma este realizată din lemn de stejar, cu coloane și brâuri traforate, iar icoanele din metal argintat sunt realizate de către sculptorul Babic, în anul 1911, conform casei de pompe funebre din București.

Astăzi, din vechea biserică se mai păstrează doar o parte din pisanie, așezată pe unul dintre zidurile exterioare, pe care se poate citi următoarea însemnare, cu litere chirilice: „Comisiunea monumentelor istorice a așezat aici, în anul 1931, pisania vechii biserici, zidită în anul 1760 și dărâmată în 1909″.

 

Cum vă poate ajuta firma de pompe funebre din București Casa Bucur?

Iată, pe scurt, care este întreaga ofertă de servicii, produse și informații oferite de casa de pompe funebre din București sus-numita:

– servicii funerare de consultanță predeces, transport funerar, repatriere, îmbălsămare/tanatopraxie, înhumare, incinerare;

– produse funerare precum sicrie, pachete pentru pomană/parastas, coroane și jerbe funerare, monumente funerare, capace frigorifice pentru sicriu;

– diverse informații utile legate de ajutorul de înmormântare/deces, documentația preliminară necesară înhumării, plata pensiei neîncasate a pensionarului decedat, despăgubiri în caz de deces prin accident de muncă, lista cimitirelor și bisericilor din București și Legea funerară – privind        cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare.

Articol realizat de iAgency.ro