Unul dintre cele mai ample proiecte derulate în comuna Crișcior, cel de modernizare a infrastructurii rutiere, se va încheia în curând, iar edilul șef împreună cu echipa sa lucrează de zor la alte proiecte menite să schimbe fața comunei din Țara Zarandului. Mai mult, urmează să fie scoase la licitație proiectele privind reabilitare și extinderea clădirii primăriei, precum și cel de modernizare a dispensarului din comună. De asemenea, s-a încheiat proiectul ce presupune introducerea de Internet gratuit în spații publice, iar lucrările de construcție a clădirii grădiniței se apropie cu pași repezi de final.
O serie de alte proiecte de anvergură sunt programate să se deruleze, și în acest an, în comuna zărăndeană Crișcior. Primarul Ovidiu Furdui spune că lucrările la clădirea grădiniței cu program prelungit din comună sunt gata în proporție de 85 la sută. „Au fost montate ușile și ferestrele, astfel că, deși afară este frig, în interiorul cădirii se pot derula lucrările. Astfel, sper ca, în luna martie, să inaugurăm grădinița în care își vor desfășura activitățile preșcolarii din comună”, a precizat Ovidiu Furdui. Echipa primarului lucrează de zor la trei proiecte: cel de reabilitare și extindere a clădirii primăriei, de modernizare a dispensarului, precum și a unui corp de clădire al liceului din comună. Proiectul privind reabilitarea și extinderea clădirii primăriei are o valoare de peste 800.000 de lei, cel de modernizare a dispensarului, peste 3 milioane de lei, în timp ce proiectul de modernizare a unei clădiri a liceului este de peste 500.000 de lei. Potrivit edilului șef, proiectul tehnic privind reabilitarea parcului din Gurabarza, un proiect pe GAL a cărui valoare este de aproape 500.000 de lei, este în curs de finalizare.
Anul 2019, unul cu multiple realizări. Cele mai ample lurări de decolmatare din ultimii 50 de ani
Primăria Crișcior, în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Crișuri, a demarat, spre finalul anului trecut, ample lucrări de decolmatare și amenajare pe cursurile de apă Râul Crișul Alb și Valea Bucureșci. Potrivit edilului șef, astfel de lucrări nu s-au mai derulat în comună în ultimii 50 de ani.
Internet gratuit în spațiile publice din comună și drumuri asfaltate
Un alt proiect în valoare de 15.000 de euro, derulat de Primăria Crișcior, este „WIFI4EU Promovarea conectivității la Internet, în comunitățile locale”. Proiectul a fost finalizat, iar localnicii beneficiază acum de Internet gratuit în toate spațiile publice interioare sau exterioare din comună. Tot anul trecut, s-a lucrat pe brânci la infrastructura rutieră din comuna Crișcior, unde Primăria a derulat cel mai amplu proiect de asfaltare, cu finanțare prin AFIR, pe măsura 7.2., în valoare de un milion de euro, iar acum lucrările sunt aproape de final. „Sperăm ca în curând să putem face recepția lucrărilor, dat fiind faptul că actualmente sunt finalizate în proporție de 95 la sută. Practic, ar mai fi de asfaltat două străzi, din 10. De asemenea, s-a început execuția lucrărilor la proiectul Modernizarea drumurilor vicinale Zdrapți – Podeu, Zdrapți – La Moară și a străzilor Cucului și Colnici, din comuna Crișcior. Până în acest moment, s-a turnat primul strat de asfalt doar pe străile Cucului și La Moară ”, a declarat primarul comunei Crișcior, Ovidiu Furdui.
Comuna Crișcior este așezată în nord – vestul Munților Metaliferi, de-o parte și de alta a Crișului Alb și în estul depresiunii Brad. Situată la confluența Crișului Alb cu râul Bucureșci, Crișciorul se învecinează în partea de est cu comuna Bucureșci, la nord cu satul Mihăileni iar la sud cu satele Ormindea și Hărțăgani. Drumul național DN 74 (Brad–Abrud) străbate comuna Crișcior făcând legătura cu municipiul Cluj Napoca prin Abrud – Câmpeni – Turda – Cluj Napoca (pe acest ultim tronson, prin E60 sau prin A3, autostrada Transilvania, tronsonul Turda – Gilău).
Comuna Crișcior este alcătuită din patru sate: Crișcior (atestat documentar din anul 1439), Valea Arsului (atestat documentar din anul 1825), Zdrapți (atestat documentar din anul 1441) și Barza (atestat documentar din anul 1909) având o suprafață totală de 4.019 hectare și o populație de 3.850 de locuitori.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply