O AVEA HUNEDOARA MULTE “HIBE”, DAR LA UN CAPITOL, CEL AL OBIECTIVELOR TURISTICE, NU STĂ RĂU DELOC

Turiștii care vin în județ au de unde alege, de la monumente antice sau medievale, până la mănăstiri și stațiuni montane ori balneoclimaterice.

Două dintre cele mai vizitate obiective de turiști anul trecut au fost Castelul Corvinilor din Hunedoara și cetatea Devei. Astfel, anul trecut Cetatea Devei a fost vizitată de aproape 180.000 de turști, în creștere față de 2018, și a adus la bugetul local circa 2,7 milioane de lei prin folosirea telecabinei, care a fost folosită, între Ajunul Crăciunului și Sfântul Ion de mai bine de 3.000 de oameni (Complexul Aqualand, situat în apropierea Cetății, a fost vizitat, de sărbători, de circa 6.000 de persoane, și a adus la buget, în 2019, peste 1,3 milioane de lei, n. red.). Chiar dacă pe Cetate se poate ajunge și pe jos, iar numărul celor care fac acest lucru este greu de contabilizat, Castelul Corvinilor a depășit, ca număr de turiști, în 2019, pe cei care au fost la monumentul medieval din Deva, cel similar din Hunedoara având, anul trecut, peste 400.000 de vizitatori.

Gratuități la Sarmizegetusa Regia

Un alt obiectiv turistic de top din județ este Sarmizegetusa Regia, iar Serviciul Public Administrare a Monumentelor Istorice, cel care are în subordine monumentul antic, a publicat tarifele percepute în anul 2020 pentru vizitarea sitului UNESCO din Munții Orățtiei. Ele vor rămâne neschimbate cu excepţia taxei de vizitare pentru adulţi/persoană a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia care va avea un cuantum unic pe parcursul întregului an, în valoare de 15 lei (până acum, taxa de vizitare era de 14 lei în timpul programului de vară şi de 10 lei în timpul programului de iarnă). Taxa în valoare de 15 lei va cuprinde atât vizitarea sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, cât şi vizitarea expoziţiei „Inima aurului dacic” Şi în 2020, taxa de vizitare a monumentului pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari va fi de 5 lei/persoană. De asemenea, în 2020 se menţin gratuităţile pentru copii preşcolari cu vârste de până la 7 ani; delegaţiile oficiale; angajaţii reţelei muzeale, ai Ministerului Culturii şi pentru pensionarii din reţelele muzeale; copiii în vârstă de până la 18 ani care au nevoi speciale sau handicap, precum şi pentru persoana însoţitoare; copiii în vârstă de până la 18 ani cărora li se aplică măsuri sociale de protecţie şi pentru adulţii cu handicap grav sau accentuat precum şi pentru persoana care îi însoţeşte; elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român; posesorii de Card Euro 26 în fiecare zi de 26 din fiecare lună; veterani, invalizi şi văduve de război;  toate persoanele cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise”.

 

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.