Restaurarea Muzeului Mineritului din Petroşani s-a derulat în perioada 2018 – 2020 şi a fost finanţată din fonduri europene.
„Valoarea totală a proiectului a fost de 4.94 milioane de lei, din care 4.205.682 lei reprezintă fonduri europene (prin FEDR), 642.232,51 lei – de la bugetul de stat, iar 99.946,82 lei este contribuţia beneficiarului (Primăria Petroşani)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. Agenţia de Dezvoltare Regional Vest a prezentat imagini cu noua înfăţişare a muzeului din Valea Jiului.
#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:25%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}
„Vedeţi în imaginile noastre o parte din colecţiile acestui muzeu unic din Valea Jiului, care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare, precum şi lucrările realizate acolo în ultimii ani cu bani europeni”, a informat ADR Vest.
Clădirea muzeului a fost reparată, consolidată şi dotată cu un lift care asigură accesul de la demisol până în pod. A fost dotată cu instalaţii şi echipamente pentru asigurarea utilităţilor şi a condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie, cu mobilier pentru expunerea şi protejarea patrimoniului cultural. Zona din faţa muzeului a fost reamenajată cu alei, trotuare şi spaţii verzi. Muzeul Mineritului a fost inaugurat în 1967 şi funcţionează într-o clădire veche de un secol. Colecţiile sale prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare.
Foto: ADR Vest.
comentarii