MOMENT SPECIAL PENTRU COMUNITATEA GRECO-CATOLICĂ DIN RAPOLTU MARE, LA 20 DE ANI DE VIAȚĂ BISERICEASCĂ

Sărbătoare importantă, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru credincioșii greco–catolici din Rapoltu Mare. Prea Sfințitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, împreună cu un sobor de preoți, precum și preotul paroh de la Biserica Greco- Catolică „Sfântul Gheorghe” din centrul de comună, au săvârșit o Liturghie Arhierească de pomenire a corifeilor Marii Uniri și au aniversat, împreună cu credincioșii, cei 20 de ani de viață bisericească greco-catolică la Rapoltu Mare.

Încă de la primele orele ale dimineții, enoriașii s-au adunat în cocheta biserică din centrul comunei și au așteptat să înceapă slujba. Ca de fiecare dată, în mijlocul credincioșilor s-a aflat și profesor doctor Gheorghe Firczak, care s-a implicat și se implică activ în viața acestei comunități.Este luna decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României, iar Sfânta Liturghie săvârșită astăzi a fost închinată memoriei celor care au înfăptuit Marea Unire, între care regăsim și clerici și mireni greco-catolici. Totodată, Liturghia a fost închinată împlinirii a 20 de ani de funcționare a eparhiei greco – catolice din Rapoltu Mare. A fost o Liturghie Arhierească, fiind prezent Prea Sfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, cu un sobor de preoți”, a precizat istoricul Gheorghe Firtzak, cel care, împreună cu familia sa a donat, în urmă cu doi ani, iconostasul, ce a fost realizat de un meșter tâmplar din Maramureș.

Una dintre cele mai vechi parohii greco-catolice

Parohia Rapoltu Mare este una din cele mai vechi parohii greco-catolice de pe teritoriul actual al Eparhiei de Lugoj. A luat fiinţă la anul 1733 ca filie şi a aparţinut de parohia Bobâlna. În anul 1907 a fost construită biserica parohială, iar filia a devenit parohie. Între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică din România a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat ţara prin dictatură, preoţii şi episcopii încarceraţi şi omorâţi în închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat. Reluarea activităţii în această parohie s-a făcut în anul 1997. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea greco-catolică din Rapoltu Mare a fost preotul Ceciliu Micu, actualmente Protopop de Deva. Oficiile religioase s-au ţinut pe atunci în aer liber şi în casa unor credincioşi din localitate. Biserica a fost retrocedată la 6 decembrie 1999. Din acel an şi până astăzi, parohia este păstorită de preotul Mircea Costa.

Ziua de astăzi marchează începutul activității pastorale în această biserică istorică, deosebit de frumoasă. Aniversăm 20 de ani de când a început activitatea aici și 30 de ani de când Biserica Română Unită cu Roma și-a recâștigat libertatea religioasă. În urmă cu două decenii părintele protopop Micu celebra aici, în aer liber, sau în casa unor credincioși din localitate, iar în cele din urmă, în data de 6 decembrie 1999, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, s-a celebrat prima Sfântă Liturghie aici. Transformarea acestei biserici în ceea ce este astăzi se datorează atât părintelui protopop Mircea Costa, precum și credincioșilor, și mă refer în mod special la domnul profesor Gheorghe Firczak, care a ajutat foarte mult în a consolida comunitatea și a schimba fața acestei biserici”, a precizat, la finalul Liturghiei, Prea Sfințitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj. Cu această ocazie, preotul Mircea Costa a primit din partea Prea Sfințitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, o Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate. De asemenea, Prea Sfințitul Mesian a oferit diplome, în semn de mulțumire pentru implicare și susținere, primarului comunei, precum și fostului edil. În timp ce profesorului Gheorghe Firczak i-a oferit volumele „Pictura Catedralei Române Unite din Lugoj” și „100 de personalități ale Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică”, în semn de prețuire pentru implicarea în viața bisericească și a comunității greco-catolice din Rapoltu Mare.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.