Anchetarea fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, de către procurorii anticorupție s-a încheiat cu o ordonanță de clasare.
Mircea Moloţ, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara în perioada 2004 – 2014, a fost reţinut în 9 decembrie 2014 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Coincidență, „sau nu”, acțiunea în forță a procurorilor DNA a avut loc cu câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Atunci, Mircea Moloț a fost reținut fiind cercetat într-un dosar penal în care a fost acuzat de infracţiuni de corupţie, a petrecut o zi în arest, apoi a fost trimis în arest la domiciliu şi, până în toamna anului 2015, a fost anchetat fiind sub control judiciar. Cu acestă ocazie, a pierdut și șefia Consiliului Județean Hunedoara și funcția politică de conducere în Partidul Național Liberal. Dosarul de corupţie în care a fost reţinut în 2014 s-a finalizat cu o ordonanță de clasare, informează ziarul „Cotidianul”, care a publicat conținutul acesteia și mărturia avocatei Alina Laza, pe care o redăm integral, așa cum a fost prezentată în Cotidianul:
„După terfelirea publică, procurorii au dat ordonanță de clasare în dosarul de corupție al fostului șef al CJ Hunedoara, Mircea Moloț.
Reacții
ORONANȚĂ DE CLASARE ÎN “DOSARUL MOLOȚ”
MOLOȚ, BARONUL HUNEDOAREI, REȚINUT DE DNA!!!
Cam așa sunau toate titlurile din presă, cam așa anunțau toate televiziunile clipa ce avea să vină.
Și a venit!
Îmi amintesc cum târziu de tot, în ceasurile adânci ale serii, am fost invitați, el ca inculpat, eu ca avocat al acestuia, în biroul doamnei prim procuror, Danusia Boicean și doar o perdea de fum gros făcea diferențele între noi.
Fumul acela se ridica, făcea rotocoale, se apropia, se distanța, în realitate, ne crea iluzii.
Protocolar și sec, clientului meu i s-au adresat câteva întrebări, fără nicio intenție de a pătrunde în realitate, pentru că realitatea era una singură, scrisă deja într-o ordonanță de reținere, așa că orice răspuns al nostru era un nonsens.
Eu, simțindu-mă distribuită în această piesă proastă, când nu priveam fumul, căutam privirea unui om care știa realitatea, însă, acesta își poticnise ochii printre taste.
Clientul nu cred că înțelegea încă ce va urma.
În câteva minute a primit ordonanța de reținere și a fost scos din birou cu cătușe pe mâini și cu un fular așezat cu grijă peste acestea de către jandarmi, expresia înaltei considerații ce i s-a atribuit acestui om.
Greu am putut să accept ce i s-a întâmplat bunului meu prieten și asta doar după ce m-am așezat pe jos, pe o bordură, lăsând să curgă lacrimile neputinței și ale deznădejdii.
Au urmat toate procedurile judiciare de rigoare, propuneri de arestare, contestații, plasarea sub control judiciar, apoi măsura arestului la domiciliu cu impuneri absurde, crude, cum ar fi imposibilitatea de a-și vedea fiica și ginerele, care locuiau în aceeași curte, supravegheri continue și așa mai departe.
Dar mai rău decât asta e degetul întins spre om al lumii întregi și forma gurii din care puteai desluși cu ușurință cuvântul HOȚ, NEMERNIC, JIGODIE s.a.
Se cuvine să știți că înainte de această lovitură decisivă mi-am reprezentat clientul în mai multe dosare, prin care s-a încercat înlăturarea lui din funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Astfel, totul a început cu un dosar în care era acuzat că ar fi fost colaborator al securității, dar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o decizie care dovedea o realitate contrară.
Cu toate acestea, o asociație non-profit din județul Hunedoara a considerat că respectiva decizie nu este una satisfăcătoare, pornind o serie de atacuri concertate și acțiuni în instanță, prin care încerca să dovedească aceasta calitate de fost colaborator al securității.
Acțiunea a fost respinsă definitiv de către instanța de judecată, însă, tăvălugul a continuat, Agenția Națională de Integritate anunțând în mai 2012 că Mircea Ioan Moloț s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.09.2008 – 30.01.2009, pentru că a deținut simultan, funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara și funcția de președinte al Adunării Generale a Acționarilor, respectiv, reprezentant al unităților administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local, la societatea Drumuri și Poduri S.A Deva.
La scurt timp, tot Agenția Națională de Integritate a fost cea care a emis un nou raport, într-o nouă lucrare, prin care îl declara incompatibil pe fostul șef al Consiliului Județean Hunedoara, motivul fiind acela că a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Județean Hunedoara privind aprobarea acordării unor finanțări nerambursabile unor asociații de tineret, cultură, cluburi sportive și unități de cult, semnând nota de fundamentare aferentă hotărârii emise.
Tot în aceeași notă, Agenția Națională de Integritate a stabilit că Mircea Ioan Moloț ar fi participat la adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Județean Hunedoara, prin care s-a încheiat un acord de asociere între Consiliul Județean Hunedoara și Crucea Roșie Hunedoara, unde acesta a deținut calitatea de președinte, în perioada 5.03.2011 – 26.10.2012.
Desigur, trendul vremii a fost unul în care Agenția Națională de Integritate avea absolută dreptate în orice demers al său, iar instanțele de judecată, cu greu puteau fi convinse de contrariul lucrurilor.
Daca instanțele de contencios n-au înțeles exact sensul acelor de ceasornic, a venit ziua fatidică de 3 Decembrie 2014, care a întors acele ceasornicului.
Au trecut 7 ani și jumătate de la acel moment și astăzi lecturez o ordonanță de clasare pentru toate acuzațiile interminabile de la acea vreme.
Mă simt la fel de neputincioasă ca și atunci când țineam în mână ordonanța de reținere.
Nu știu ce să fac cu ea.
Nu știu, de data asta ca avocat, ce să-i spun clientului și prietenului meu.
Nu înțeleg dreptatea pământeană așa, nu înțeleg de ce și cât de simplu se poate distruge viața unui om.
Din păcate viața nu e reversibilă, că dacă ar fi, am avea, poate, timp să uităm și să iertăm.
Totuși, înainte de toate îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că a avut grijă de omul ăsta.
Se spune că 7 ani sunt ani darnici și că aduc cu ei înțelepciunea divină.
Îl îmbrățișez pe prietenul meu drag și Îl rog ca de azi înainte să zâmbească larg lumii, așa încât lumea să înțeleagă cuvântul NEVINOVAT”.
Av. Adina Laza – Managing Partner Laza Lawyers
Sursa: Cotidianul.ro
Din 2015, Mircea Moloţ a mai fost pus sub învinuire și pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost acuzat că a dispus acordarea ilegală unor sume importante de bani mai multor primării din judeţ, din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Hunedoara, fără ca acestea să fie în situaţie de extremă dificultate. Și în acest dosar, anchetatorii au decis clasarea, „Atâta timp cât legiuitorul nu a definit în mod obiectiv situaţia de extremă dificultate, aprecierea acesteia de către destinatar are un character subiectiv astfel cum reţine Curtea Constituţională a României…”, se arată în ordonanţa de clasare a dosarului.
Leave a Reply