Hidroelectrica SA, Sucursala Hațeg, a scos la licitație publică realizarea studiului de fezabilitate și a documentației de achiziție pentru realizarea unei microhidrocentrale pe barajul Lacului de acumulare Poiana Ruscă. Investiția în studiul de fezabilitate a fost estimată la 120.000 de lei.
Hidroelectrica SA și-a propus să realizeze obiectivul de investiție MHC Poiana Ruscă, pentru a valorifica din punct de vedere energetic debitul de la Barajul Poiana Ruscă, se arată în documentație. Barajul Poiana Ruscă face parte din amenajarea hidroenergetică Bistra – Poiana Mărului – Ruieni – Poiana Ruscă și a fost recepționat în noiembrie 2006. Este construit din beton, în formă de arc, cu nivelul normal de retenție la 631,50 metri deasupra Mării ()mdM și nivelul minim de exploatare la 615 mdM. Acumularea Poiana Ruscă are un volum util de 12,67 milioane de metri cubi și asigură alimentarea Centralei Hidroelectrice (CHE) Râul Alb, având Puterea instalată (Pi) 40 MW și Energia produsă (Ep) de 66 Gwh/an. Debitul de servitute se varsă în albia Rîului Rece.
Pentru realizarea MHC Poiana Ruscă, în 2008 a fost întocmită de ISPH București documentația „Baraj Poiana Ruscă. Studiu de echipare și amplasare MHC pe servitute”, în faza de studiu de prefezabilitate. Soluțiile studiului de prefezabilitate au arătat că investiția este fezabilă și pot fi detaiate la studiul de fezabilitate, se arată în documentele publicate de reprezentanții Hidroelectrica.
Amenajarea MHC Poiana Ruscă va avea ca scop, potrivit Hidroelectrica, valorificarea din punct e vedere energetic a debitului de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă și realizarea unei microhidrocentrale complet automatizate, inclusiv a vanei de admisie, care va funcționa fără personal permanent de exploatare și care va fi comandată de la casa barajistului, aferentă barajului Poiana Ruscă.
În prezent, alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de la barajul Poiana Ruscă se face printr-o LEA (linie electrică aeriană) 20 kv, circuit simplu, iar punctul de delimitare a instalațiilor cu operatorul de distribuție Enel se află la 7,5 kilometri de baraj.
Foto: ultramarintm.ro
Leave a Reply