Investițiile în comuna Băița continuă și în acest an, iar un prim pas spre modernizare s-a făcut deja. Este vorba despre schimbarea vechiului sistem de iluminat public, cu unul modern, pe LED. Proiectul are o valoare de 530.000 de lei, din bugetul local, însă, în timp, edilul-șef al comunității susține că banii aceștia vor fi recuperați, pentru că deja s-a redus considerabil factura la energia electrică. De asemenea, vor continua în acest an și lucrările de asfaltare a drumurilor, care au mai rămas nemodernizate, dar și rebilitarea unor cămine culturale și amenejarea unor case mortuare.
Teritoriul administrativ al comunei Băița este compus din 11 localități, Băița, care este reședința de comună, amplasată aproximativ în centrul teritoriului administrativ, Barbura, sat situat la 11 kilometri de centrul comunei, Căinelul de Sus (un kilometru distanță), Crăciunești (la trei kilometri), Fizeș (la cinci kilometri), Hărțăgani (la cinci kilometri), Lunca (șapte kilometri), Ormindea (patru kilometri), Peștera ( la opt kilometri), Săliște (la doi kilometri) și Trestia (la trei kilometri). Potrivit datelor statistice, în comună mai sunt aproximativ 3.500 de locuitori, dar, din fericire, sunt destul de mulți oameni care au ales să își amenajeze în această zone case de vacanță. Pentru a atrage și mai mulți astfel de oameni, administrația publică locală trebuie să facă investiții, pentru ca cetățenii să beneficieze de toate utilitățile și de tot confortul. În acest sens, în ultimii ani au fost realizate unele lucrări, în infrastructura rutieră, spre exemplu.
Căminul Cultural din Fizeș, în reparații
Căminul Cultural din localitatea Fizeș este în plin proces de reabilitare. Aici, cei care au nevoie de un spațiu unde să organizeze diferite evenimente o vor putea face, în condiții mult mai bune, doarece clădirea este în proces de renovare. „Am început de ceva vreme să lucrăm și la Căminul Cultural din satul Fizeș. Aici, efectuăm lucrări importante în special la partea exterioară a clădirii, care necesita astfel de investiți. Am reușit să montăm și o centrală pe lemne, iar acest lucru este unul mai mult decât dorit de oameni, și de noi, bineînțeles, pentru că acum există încălzire optimă. De asemenea, având în vedere că interiorul arată bine, am mai făcut unele reparații exterioare. Am reușit să schimbăm acoperișul și țigla. Totodată, schimbăm și gardul care împrejmuiește căminul cultural, pentru că cel existent este degradat, aproape dărâmat și vechi. Proiectul îl facem din buget propriu, cu oamenii de aici, iar investiția este de aproximativ 30.000 de lei”, a precizat Damian Diniș, edilul-șef al comunei Băița.
Casa mortuară nouă, în Ormindea
În comuna Băița există două case mortuare, respectiv în centrul de comună și în satul Lunca. Acum, însă, se lucrează la cea de-a treia, care va fi amenajată în fostul magazin sătesc, din satul Ormindea. „Am reușit să transformăm un magazin sătesc vechi, într-o casă mortuară. Am achiziționat clădirea de la fosta cooperație, în urmă cu mai bine de doi ani. De atunci, am tot pus bani deoparte pentru a-l repara și transforma. Am început lucrările la acoperiș acum, am pus cetârnele, iar pe perioada iernii am lăsat doar lucrările pe caream putut să le facem în interior. Eu cred că până la Paști vom reuși să finalizăm lucrările. Și acest proiect este realizat tot din bugetul local, având o valoare de 35.000 de lei”, a conchis Damian Diniș, primarul comunei Băița.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply