În zilele noastre, este dificil de conceput o lume fără acces la telefonie mobilă, Internet sau televiziune. Dificil sau nu, încă mai sunt localități în care tehnologia nu a ajuns. Pentru a aduce acest confort oamenilor, în comuna Lelese s-au scris proiecte și s-au accesat fonduri europene pentru a schimba aparatura IT, dar și pentru a introduce fibră optică și stații speciale pentru telefonie mobilă, acolo unde oamenii sunt nevoiți să parcurgă și cinci kilometri să sune după ambulanță în caz de nevoie.
„Unul dintre proiectele care sunt în derulare în această perioadă, și pe care urmează să îl semnez la sfârșitul acestei săptămâni, la Timișoara, se referă la schimbarea întregii aparaturi IT din primărie. Prin acest prioiect ni se asigură și o nouă legătură, prin aparatele noi, la Internet, care să permită securizarea datelor personale și prelucrarea datelor personale exact așa cum ne cere legislația europeană în vigoare. Ceea ce nu e puțin lucru, pentru că puțin primării au bine puse la punct aceste aspecte. Pot spune că suntem printre puținele primării din țară care au accesat fonduri europene pentru a beneficia de bani europeni, pentru a schimba aparatura IT. Am reușit, ca o dată la patru-cinci ani, să facem proiecte și să obținem și finanțarea necesară pentru a mai schimba din aparatură”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, edilul-șef al comunei Lelese. Valoarea acestui proiect este de 25.000 de euro.
Fibră optică în fiecare casă din Cerișor
Un alt proiect pe care urmează să îl depună edilul comunei Lelese, este cel de introducere a fibrei optice în comună. „Suntem printre primii din țară, care am adus fibra optică în comunitățile rurale îndepărtate. Acum, vreau în satul Cerișor, unde nu este semnal GSM la telefon și nici Internet, să tragem fibra optică. Avem acolo câteva familii, oameni care și-au cumpărat case de vacanță, chiar și firme care ne-au solicitat acest lucru, pentru că ar putea lucra mult mai bine de acasă, dacă ar avea condițiile necesare. Practic, o să tragem fibra optică la fiecare casă, iar oamenii vor avea Internet de Bandă Largă, de mare viteză, de pe care pot avea și televiziune și tot ce vor. Noi am tras fibră optică până în comună, după care coloana principală am predat-o unui operator de telefonie mobilă și servicii fixe. Acum, operatorul mi-a dat acordul, iar din coloana principală o să tragem fibră optică la fiecare om acasă, cu tot cu aparatura necesară. Costurile le suportă Primăria Lelese, printr-un alt proiect pe fonduri europene. În momentul în care eu reușesc să finalizez lucrarea voi fi nevoit să o predau în exploatare operatorului, care va administra fibra optică”, a precizat Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.
Runcu Mare, cu semnal la telefonia mobilă
În satul Runcu Mare nu există, în prezent, semnal GSM la telefon și nici Internet. Grav este faptul că oamenii de aici, dacă au nevoie de medic, trebuie să parcurgă între patru și cinci kilometri pentru a putea apela serviciul unic de urgență 112. Acum, pritr-un alt proiect scris de echipa primarului din comuna Lelese, acești oameni vor putea beneficia de 13 stații de telefonie mobilă prin satelit. „Este un proiect realizat de o echipă tânără pe care o avem în primărie și căreia îi mulțumesc pentru acest lucru. Este vorba de satul Runcu Mare, unde nu este gram de semnal la telefonul mobil. Am încercat de-a lungul timpului să fac orice mi-a stat în putință să rezolv această problemă, însă până acum nu am găsit o soluție mai bună, pentru că satul este într-o vale greu accesibilă. Acum, prin acest proiect am reușit să instalăm 13 posturi de telefonie mobilă prin satelit, pentru că este singurul semnal pobisil acolo. După ce vor fi instatale și conectate, le vom da oamenilor în custodie, în gospodării, iar ei vor avea telefonie și Internet prin satelit, cu condiția ca ei să își plătească abonamentul. Primăria va suporta costurile de instalare a tuturor aparaturilor necesare”, a conchis Ciprian Achim, primarul comunei Lelese. Proiectul va fi finanțat din bugetul local. Dacă vor mai fi cereri, primarul spune că au posibilitatea de a se extinde până la 20 de stații, în funcție de solicitări.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply