INTERVIU. CRISTIAN COROIESCU, CANDIDAT ALDE LA PRIMĂRIA CĂLAN: ÎN ACEST MOMENT LEGAT DE CĂLAN NE LOVIM DE EXPRESIA “NU AVEM”

INTERVIU. Cristian Coroiescu, candidat ALDE la Primăria Călan: În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”

Sunteţi candidat din partea ALDE la Primăria Oraşului Călan. Sunteţi foarte tânăr şi mă bucur că tinerii îşi iau inima-n dinţi şi aleg să candideze la funcţii atât de importante. Acum… am în faţa mea o listă cu toate proiectele pe care vi le propuneţi, sunt foarte, foarte multe…

Asta pentru că sunt foarte, foarte multe lucruri de făcut la Călan.

Credeţi că într-un mandat de doar 4 ani…

Ştiţi cum e, e foarte dificil ca în doar 4 ani să repari şi să realizezi lucruri care nu s-au făcut în 20-30 de ani la Călan. Acest oraş duce lipsă de multe, este o localitate care se depopulează tot mai mult, e şi normal, tinerii au plecat spre alte zări, spre un trai mai bun. Spuneaţi că sunt foarte tânăr, e adevărat, am şi o echipă de oameni la fel de tineri în spate, dar pregătiţi şi ambiţioşi care vin cu motivaţie să schimbe în bine faţa acestui oraş, or lipsa de motivaţie cred că este principalul defect al actualei administraţii. De aceea am şi părăsit administraţia locală, pentru că eu 7 ani am fost consilier din partea PNL.

Aţi fost în echipa domnului primar Iovănesc, actualul primar al oraşului Călan, de ce v-aţi retras?

La un moment dat am avut mare încredere în omul Iovănesc şi pentru acest motiv l-am susţinut, dar tot din cauza omului Iovănesc m-am şi retras. Să zicem doar că punctele noastre de vedere nu mai coincid, modul în care văd eu administraţia locală este diferit. În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”: NU AVEM locuri de muncă pentru oameni, NU AVEM o casă de cultură pentru evenimente culturale, NU AVEM o sală de sport orăşenească unde să se pregătească sportivi de la diferite discipline, NU AVEM circă finaciară, NU MAI AVEM nici bănci, s-au retras toate, NU MAI AVEM tineri decât foarte puţini, nu avem, nu avem… Ei, lucrurile astea nu pot continua aşa. Ceva trebuie să se schimbe.

Ce credeţi că ar trebui să se schimbe? Din programul dumneavoastră care credeţi că este cel mai important punct?

Sunt două puncte foarte importante: crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori pe situl industrial de la Călan, iar al doilea este formarea unei echipe de specialişti pentru atragerea de fonduri europene. Fără aceste două puncte oraşul Călan nu are nicio şansă de schimbare.

Cum veţi atrage investitori pe situl industrial?

Căutându-i nu doar aşteptându-i. Asta cu aşteptarea este un fel de “pică pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă”. Tot aşteptăm de 20 de ani să vină cineva, am aşteptat nimic. N-a venit nimeni. Or dacă ai intenţia să ajuţi oraşul ăsta să se dezvolte trebuie să pleci în căutări. Vom participa la diferite simpozioane, vom căuta firme şi le vom expune oferta noastră. Altă variantă nu există. Legat de atragerea de fonduri europene, sunt proiecte care nu pot fi realizate altfel. Vedem că în toate localităţile care s-au dezvoltat şi care pot fi un exemplu de urmat în administraţie, principala sursă de venituri au fost fondurile europene. Fără acestea Călanul va rămâne în continuare exact aşa cum e. Cu nimic.

Vreau să vă întreb despre acel bloc dărăpănat de lângă grădiniţă. Cum vedeţi o rezolvare a lucrurilor acolo?

Aici este o problemă destul de complicată în sensul că acolo avem de-a face cu o proprietate privată, iar nouă legea nu ne permite să facem investiţii din bugetul local asupra unei proprietăţi private. Aşa ar veni oricine la Primărie şi s-ar plânge că ar vrea să-şi schimbe acoperişul la casă şi Primăria ar trebui să-i dea bani. Nu se poate. Am văzut într-un oraş, cum un primar a construit în jurul unui astfel de bloc fantomă duşuri şi toalete publice, ca măcar acei oameni să se poată spăla, dar le-au vandalizat şi pe alea. Deci acolo este o problemă de civilizaţie şi comportament în primul rând. Ma gândesc la o relocare a acelui bloc. Va trebui neapărat găsită rezolvarea legală a acelei situaţii pentru că blocul-fantomă este situat în imediata vecinătate a grădiniţei Voinicelul, dar sunt şi alte blocuri în jurul lui, iar oamenii care locuiesc acolo nu sunt obligaţi să simtă şi să vadă jegul ăla în fiecare zi. E o pată pe obrazul oraşului nostru acel bloc.

Văd aici pe lista dumneavoastră un proiect de “bugetare participativă” destinat cetăţenilor obişnuiţi din oraş. Ce înseamnă această bugetare participativă? Adică oamenii trebuie să vină cu bani de acasă ca să se poată face vreun proiect?

Nu, în niciun caz, oamenii nu vor veni cu banii lor pentru realizarea unui proiect, dar pot veni cu idei şi Primăria îşi asumă fondurile necesare pentru realizarea acelor idei. S-a înţeles greşit că această “bugetare participativă” le-ar lua oamenilor banii din buzunare. De exemplu, la Deva, printr-o astfel de bugetare, oamenii au cerut primarului treceri de pietoni inteligente, iar primăria a pus în practică. Ce înseamnă trecere de pietoni inteligentă sau smart? Noaptea, locul pe unde traversezi este luminat intens, în aşa fel încât lumina aceea puternică semnalizează şoferului că are în faţă o trecere de pietoni. Cu astfel de idei, de pildă, pot veni oamenii către Primărie.

Aveţi în plan şi realizarea unui sistem de supraveghere al întregului oraş şi sate aparţinătoare. Nu există la Călan un astfel de sistem?

Există, dar doar parţial, nu există monitorizare în întregul oraş. Dacă vrei să elimini infracţionalitatea sau măcar să o diminuezi trebuie ca în fiecare localitate unde există pericol ridicat de infracţiune să montăm acest sistem video care nu poate fi decât util. Odată cu acest lucru aş vrea să modificăm şi sistemul public de iluminat prin trecerea la becuri led, mai economice şi mai puternice.

Proiecte legate de satele aparţinătoare.

În unele sate aparţinătoare e dezastru. Încă nu avem, apă, canalizare şi gaz peste tot. Ireal pentru un stat de Uniune Europeană. Vrem să amenajăm şi locuri de joacă pentru copii în mediul rural, în unele locuri s-au făcut, în altele au fost lăsate în paragină. Modernizarea satelor aparţinătoare mai cuprinde şi dotarea căminelor culturale, dar şi construirea de capele. Şi mai am în plan construirea de terenuri de sport pe sate.

10% din buget alocat susţinerii unor programe de afterschool, sport, biserică, cultură.

Da. Până la nivel gimnazial toţi elevii care vor să rămână după cursuri să-şi facă teme, să urmeze cursuri de limbi străine, să urmeze o disciplină sportivă sau doar să servească o masă o vor face într-un centru special amenajat pentru asta. În cazul cultelor, fondurile vor merge către un iluminat ornamental modern cum am văzut şi în alte oraşe sau pentru reparaţii curente. Legat de sport, am în plan ca minim 2% din populaţia oraşului să practice o disciplină sportivă. Pentru asta luăm în calcul construirea unei săli de sport moderne a oraşului şi construirea de piste pentru biciclete. În ce priveşte cultura, trebuie să avem un spaţiu pentru simpozioane, lansări de carte sau discuţii.

Ce presupune proiectul “Călanul în mişcare”?

Este un proiect propus de unul din tinerii mei consilieri, absolvent de jurnalism, care presupune acordarea de biciclete elevilor de la clasele 1-4, 5-8, 9-12 care va veni cumulat cu construirea de piste pentru biciclete, dar şi cu amenajări în cadrul instituţiilor şcolare unde elevii să-şi poată lăsa aceste biciclete cât sunt la cursuri. Pe dincolo, în ţările civilizate, este un adevărat cult al mersului pe bicicletă şi încercăm să implementăm asta şi la Călan. Va fi un proiect pe care vom încerca să-l realizăm pe fonduri europene sau să găsim cadrul legal prin care copiii să se bucure de acest lucru. Sunt părinţi care nu-şi pot permite o bicicletă pentru copiii lor şi atunci încercăm să venim în ajutor. Sigur că proiectul vine cu nişte condiţii legate de faptul că părinţii vor semna un contract prin care se angajează să nu vândă acea bicicletă, în caz contrar o vor achita integral. De aceea, cine nu se simte vrednic să aibă grijă de bicicletă o poate REFUZA.

Şi dacă unui copil i se fură acea bicicletă?

Atunci părinţii trebuie să facă dovada că au făcut plângere către Poliţia Oraşului Călan din care să rezulte că li s-a furat bicicleta. Că altfel se vor găsi unii care vor vinde bicicleta şi motivează cu naturaleţe că li s-a furat. Iar poliţia s-ar putea să-i prindă pe mincinoşi.

Doriţi înfiinţarea unei biblioteci a oraşului…

Da, infiinţarea unei biblioteci moderne cu bibliotecar profesionist şi sală de lectură şi calculatoare. Vreau să fac asta în actualul sediu al Casei Căsătoriilor care are o aşezare foarte bună, în mijlocul oraşului.

Şi ceremonia căsătoriei civile unde se va mai face?

În sala de şedinţe din cadrul Primăriei Călan.

Domnule Coroiescu, exact cum spuneam în începutul acestui interviu, sunt foarte multe proiecte pe care aveţi în plan să le faceţi. Dacă mai aveţi şi altele de care am omis să vă întreb…

Problema parcărilor. Vreau să avem noi parcări în zona stadionului, policlinicii, dar şi pe branişte o parcare destinată camioanelor, o parcare monitorizată. Iau în calcul amenajarea unui centru de zi pentru seniorii oraşului Călan cu punct de asistenţă medicală. Vreau ca punctul de urgenţă de la Călan să funcţioneze nonstop şi mai doresc de asemenea să avem o farmacie nonstop prin rotaţie, iar în fiecare sat un telefon fix cu legătură direct către Primărie prin care oamenii să semnaleze mai uşor probleme cu care se confruntă.

În final vă rog să adresaţi oamenilor un cuvânt şi să ne spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră.

Vreau să vă spun în primul rând că eu sunt un om simplu. Am trecut prin mult greu în viaţă, dar am avut şi am credinţă în Dumnezeu şi asta m-a ajutat să răzbesc mereu. Asta le şi spun colegilor mei tineri din partid că dacă Dumnezeu va vrea să câştigăm aceste alegeri poate să se pună-n cale cine vrea, că tot vom câştiga, dacă nu, poate că aşa trebuie să fie. Iar pentru noi toţi, sufleteşte, ar fi mai bine aşa. Am absolvit Liceul Ovid Densuşianu din Călan în 2003, am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociale, Alma Mater, Sibiu în 2018. Am fost vicepreşedinte în cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara şi preşedinte al clubului de fotbal Victoria Călan. Am o familie frumoasă şi o soţie minunată, împreună cu Alexandra avem şi doi copii, Matei Cornel de 5 anişori şi Mara Maria de 3 anişori. Din punct de vedere familial mă simt un om împlinit şi simt că pot şi administrativ să duc oraşul ăsta spre zile mai bune. Din păcate, părinţii mei au trecut spre o lume mai bună şi recunosc că mi-ar fi prins foarte bine sprijinul moral din partea lor, dar de acolo de unde sunt acum am convingerea că mă privesc şi că sunt mândri de mine.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.