INCENDIILE DIN PĂDURILE DIN NORDUL SUDUL JUDEȚULUI AU FOST LICHIDATE, DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ

Timp de o săptămână zeci de pompieri din Brad, Deva şi Orăştie şi lucrători silvici au muncit pentru stoparea propagării a două incendii de litieră la fond forestier izbucnite în păduri de foioase şi conifere din nordul şi sudul judeţului Hunedoara. Flăcările au mistuit câteva zeci de hectare din rezervaţia naturală Muntele Vulcan.

În nord, în zona Buceş, incendiul s-a dezvoltat pe 30 de hectare de litieră din rezervaţia naturală Muntele Vulcan. Pompierii şi lucrătorii silvici au desfăşurat dispozitive de stingere variate de la înăbuşire la curăţarea solului de vegetaţie inflamabilă şi „foc contra foc” pentru realizarea unor cordoane de izolare a arderii. „Din cauza lipsei surselor de apă acolo unde incendiile persistau pompierii au cărat în munte saci stingători cu apă. Intervenţia a fost marcată de terenul foarte accidentat, vegetaţia uscată abundentă şi vântul schimbător”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, maior Anemona Doda. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-a acţionat, săptămâna trecută, miercuri, şi cu un avion Spartan al Ministerului Apărării Naţionale, care a lansat un transport de apă.

În sud, încă mai fumegă

În sud, în zona Valea Rea, de pe raza localității Petros pompierii, voluntarii şi lucrătorii silvici au reuşit să limiteze arderea la aproximativ 15 hectare de litieră de pădure de foioase şi conifere. Potrivit reprezentantului ISU Hunedoara, arderile, ce au distrus zeci de hectare de pădure, au fost generate de folosirea unei metode primitive ce nu are nimic comun cu protejarea mediului sau fertilizarea solului: focul deschis în spaţii deschise.

Noi incendii izbucnite în pădurile din apropierea a trei localități

Mai mult, la finalul săptămânii trecute, pompieri din Detaşamentele Petroşani, Orăştie şi Deva au intervenit pentru stingerea altor trei incendii de litieră produse în pădurile din localităţile Aninoasa, Federi şi Băniţa. Arderile s-au dezvoltat pe o suprafaţă totală de aproximativ 25 de hectare.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.