Așteptat cu nerăbdare de copiii din toată lumea, Moş Crăciun va veni mâine seară. Nu contează dacă are sau nu barbă albă, sprâncene stufoase şi obraji roşii şi îngheţaţi de crivăţul prins în mustaţă, important este ca Moşul să lase un dar fiecăruia sub brad. Dar cine este Moş Crăciun?
Mitul lui Moş Crăciun se regăseşte într-o poveste interesantă. Imaginea acestuia care, de ziua Naşterii Domnului, împarte cadouri copiilor, se suprapune cu cea a celor trei magi, ce aduc daruri pruncului Isus.
Legenda spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii, a pornit în căutarea unei case unde să tragă. L-a rugat pe Moș Ajun să o găzduiască. Deoarece era sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun. Ajunsă la casa lui crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, Crăciuneasa și îi cere acesteia adăpost. Crăciuneasa era o femeie bună, însă, știindu-și soțul rău și necredincios, Crăciuneasa o ajută pe Maica Domnului să-l nască pe Pruncul Isus în grajdul vitelor. Aflând cele întâmplate, Crăciun își pedepsește soția, dar Maica Domnului o ajută printr-o minune. Când Crăciun află, își dă seama că Isus Hristos s-a născut, se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creștin”. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât, a doua zi, și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci. De atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului (24 decembrie), Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și pune sub brad cadourile.
Se spune că Moş Crăciun locuieşte, împreună cu soţia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieşte jucării, ajutat de spiriduşi. Acolo el primeşte scrisori de la copiii din toată lumea, cu ceea ce îşi doresc să primească de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, bătrânul îşi încarcă săniuţa cu jucării şi zboară cu sania trasă de opt reni, oprindu-se la casa fiecărui copil. Moș Crăciun coboară pe hornul casei şi lasă cadourile. Există mai multe variante a acestei povestioare. Se mai spune că, bătrânul Crăciun a împărţit Fecioarei Maria daruri păstoreşti: caş, urdă, smântână pentru ea şi pentru copil. Darurile au fost împărţite la vestea că aceasta a născut pruncul Isus în casa lui.
Despre Moş Crăciun s-au scris multe poveşti. Cu toate acestea, pentru micuţii care aşteaptă sosirea lui an de an, imaginea lui a rămas aceeaşi.
Legenda împodobirii bradului de Crăciun
Împodobit cu steluțe, îngerași, ghirlande strălucitoare, luminițe, dar și binecunoscutele globuri colorate, bradul reprezintă bucuria Crăciunului. Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun provine de prin secolul al XVI-lea.
Germaniei i se atribuie începutul acestei tradiţii, când în secolul al XVI-lea, creştinii devotaţi aduceau pomi împodobiţi în casele lor. Unii construiau piramide din lemn, le decorau cu crengi de brad şi le împodobeau cu lumânări. Se credea că, Martin Luther King, protestantul revoluţionar al secolului al XVI-lea, a fost primul care a aprins lumânări într-un pom. Mergând într-o seară spre casă, a fost uimit de frumuseţea stelelor care străluceau printre ramurile pădurii de conifere, şi ajungând acasă, a vrut să recompună scena pentru familia sa, înălţând un brad în mijlocul casei şi împodobindu-l cu lumânări. Mai târziu, tradiţia pomului de Crăciun a fost adoptată pe continentul american. În anul 1900, marile magazine au început să îşi împodobească brazi. În 1930, brazi de mari dimensiuni au început să fie amplasați în locuri publice.
În România, bradul de Crăciun a fost împodobit, pentru prima dată, în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply