Hunedoara este singurul județ din țară unde există un protocol între Prefectură, DSVSA şi Jandarmerie, care să prevină situaţii precum cea de la Harghita, unde, la sfârșitul săptămânii trecute, un urs lovit de un autoturism a fost lăsat să agonizeze mai bine de 18 ore pe carosabil. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că a aflat „cu stupoare”, după situaţia ursului din Harghita, că jandarmii au temei legal să intervină, au şi armament, dar nu au tranchilizante. „Am vorbit cu cei de la Jandarmerie. Există temei legal, dar am aflat spre stupoarea mea că nu au tranchilizante. Au armament, dar nu au tranchilizante. În acelaşi timp, nu au proceduri pentru a autoriza sau a angaja medici sau specialişti care să ştie cum să tranchilizeze un animal”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.
Potrivit ministrului, într-un singur judeţ, respectiv Hunedoara, există un protocol între Prefectură, DSVSA şi Jandarmerie, care să prevină situaţii precum cea de la Harghita, acest protocol fiind realizat de către autorităţile locale, pentru a suplini vidul legislativ.
Cum funcționează sistemul la Hunedoara
În județul Hunedoara, în septembrie, autoritățile au salvat un urs prins într-un laț, în zona Sașa, din Masivul Parâng, din Petroșani. Ursul a fost găsit în capcana improvizată de un gestionar a fondului de vânătoare. Acesta a anunțat imediat autoritățile, iar o echipă de intervenție s-a deplasat la fața locului. Către zona indicată s-au deplasat 4 jandarmi montani din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni, care au verificat aspectele sesizate și au luat măsuri pentru izolarea locului în care se afla ursul, în zonă ajungând și polițiști de la Petroşani, precum şi responsabililul din partea fondului de vânătoare. Totodată, a fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani din Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos, rangeri ai Asociaţiei Zarand și medic veterinar. De asemenea, a fost solicitată şi prezenţa unui medic veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara. Animalul era agitat la sosirea echipelor de intervenție, fiind necesară tranchilizarea acestuia pentru ca medicul veterinar să îi acorde îngrijirile medicale necesare și pentru a putea fi, ulterior, eliberat. De asemenea, i-au fost recoltate date bio-morfologice. Totodată, ursul a fost supravegheat peste două ore, până când și-a revenit şi s-a retras în pădure în condiții de siguranță.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply