Hunedoara, orașul tot mai căutat de străini

  • Turiștii care ajung în municipiul Hunedoara găsesc, în Centrul istoric din Hunedoara, locuri complet schimbate față de acum două decenii. Ruinele unor vechi clădiri și instalații ale fostului combinat Hunedoara încă domină peisajul zonei vegheată de Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Străzile din Centrul istoric din Hunedoara nu mai sunt demult tranzitate de autobuzele cu angajați ai uzinelor siderurgice și de cursele cu navetiști veniți la Hunedoara din orașele și satele învecinate și din Ținutul Pădurenilor.

Uzinele combinatului au fost închise pe rând începând din anii ’90, iar multe familii tinere au părăsit orașul. la fel ca și în alte foste centre industriale, pensionarii ocupă o pondere importantă din populație.

Unele zone din Hunedoara au devenit în ultimii ani tot mai animate. Turiștii străini sunt prezențe obișnuite pe străzile transformate în alei pietonale, de lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Unele foste terenuri industriale de lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara au fost transformate în parcări pentru turiștii care vizitează ansamblul istoric, chiar dacă au păstrat încă mari construcții ale fostului combinat.

Aici au fost amplasate chioșcuri de suveniruri și de alimentație, iar într-una dintre parcări, dominată de un fost turn de răcire din fostul combinat și înconjurată de alte clădiri de epocă folosite în trecut de Uzinele de fier din Hunedoara, a fost amenajat un muzeu dedicat istoriei metalurgice și siderurgice locale.

Aflat în șantier de la începutul anului 2023, Centrul vechi din Hunedoara, în trecut doar un loc de relaxare, după muncă, pentru mii de muncitori din Combinatul siderurgic din Hunedoara, este transformat într-o zonă turistică, destinată în principal pietonilor și bicicliștilor.

Parcul libertății din Hunedoara a fost, de asemenea, reconfigurat, cu fonduri europene, iar un sector de 600 de metri din malul drept al râului Cerna este amenajat ca loc de promenadă pentru hunedoreni și turiști.

Atât pe străzile aflate în șantier de lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara, cât și la lucrările din Centrul vechi din Hunedoara, au fost folosiți numeroși muncitori din țări exotice, din sud-estul Asiei.

În fostul oraș muncitoresc Hunedoara, unde până în anii ‘90, peste 20.000 de oameni lucrau în combinatul siderurgic Hunedoara și la întreprinderea de construcții a acestuia (ICSH), muncitorii locali sunt dificili de găsit.

Tot mai mulți tineri s-au orientat în ultimii ani spre piața muncii din orașe mai mari ca Timișoara și Cluj-Napoca ori și-au căutat de lucru în Occident, în timp ce pe șantierele din Centrul vechi din Hunedoara muncitori din Nepal, India, Vietnam și Sri Lanka au devenit prezențe tot mai obișnuite.

„În general, pentru munca în construcții, primesc salarii lunare de cel puțin 4.000 de lei, net și au masa și cazarea asigurate. Mulți dintre ei reușesc să facă economii pentru a trimite bani familiilor de acasă”, spune un șef de șantier din Hunedoara.

Unii dintre noii veniți au reușit să își deschidă afaceri proprii, în special de fast-food, în Hunedoara.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.