În urmă cu un deceniu, la Gura Barza mai puteau fi văzute aproape intacte clădirile administrative ale exploatării, intrările în galeriile miniere, drumurile şi terasamentele căii ferate. Acum, zeci de hectare sunt ocupate de dărâmături şi de gunoaie şi inundate de apele roşiatice ale izvoarelor subterane, devenite surse de poluare.
„Pe vremea când funcţiona mineritul aceste ape erau captate în nişte bazine de decantare, prevăzute cu nişte filtre, apoi ele erau deversate în Criş. Odată cu închiderea minei Barza în 2006, parcă s-au alocat bani pentru ecologizarea zonei. Nu cred că nu s-a luat în considerare că odată cu stoparea acelor galerii, mina se va umple de apă care va curge şi se va vărsa în Criş fără a mai fi tratată, filtrată. Din minele părăsite ies adevărate izvoare care transportă oxizi de fier şi cupru şi care se scurg în cursurile de apă întâlnite în cale. Fenomenul este foarte nociv pentru mediu, iar soluţia este la îndemână: construirea unei staţii de epurare”, relata Raul Florin Matei, un localnic din Brad, care a sesizat autorităţile cu privire la poluarea de la Gura Barza.
Minele şi preparaţia de la Gura Barza – Crişcior, înfiinţate de peste un secol într-o zonă bogată în zăcăminte aurifere şi cu o tradiţie de aproape două milenii în exploatarea aurului, aveau la începutul anilor 1990 peste 5.000 de angajaţi. Întreaga zonă minieră se afla în declin în acei ani, însă puţini localnici puteau crede că în numai un deceniu toate exploatările aurifere din zonă urmau să se prăbuşească, lăsând mii de oameni fără locuri de muncă. La Gura Barza, mina şi preparaţia auriferă din Munţii Metaliferi, aflate în vecinătatea municipiului Brad, zeci de construcţii care au funcţionat până la mijlocul anilor 2000 au fost devastate de hoţii de fier vechi, fără ca autorităţile şi Compania Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care a administrat exploatarea, să ia măsuri. Izvoarele roşiatice din gurile vechilor mine, încărcate de substanţe toxice au inundat locurile în care în ultimul secol au fost procesate zeci de tone de aur.
Leave a Reply