Imagini dezolante în zona de amonte unde tone de gunoaie plutesc, duse de curenți, pe luciul Lacului de acumulare Cinciș, unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti. Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, in anul 1962, cand au fost stramutate peste 800 de familii și se întinde pe o suprafață de 836 de hectare și o adâncime de 48 metri.
Problema nu este nouă, în fiecare an deșeuri apar pe Lacul Cinciș, denumit de localnici și Marea hunedorenilor, iar singura soluție vine din partea volunatilor ecologiști, autoritățile din zonă nu pot face nimic deoarece lacul se află în administrarea Apelor Române. Datorită curențiilor puternici din această perioadă, mii de peturi sunt purtate pe întreg lacul, de la amonte până în zona barajului, iar rațele care trăiesc în această zonă își fac culoar printre gunoaie în căutarea hranei.
Chiar dacă pandemia de Covid-19 și vremea rea a dat peste cap startul sezonului turistic, turiștii trebuie atrași maxim în această minunată și liniștită oază de relaxare, pescuit, sporturi nautice sau vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Țărmul nordic al lacului este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul sudic este alcătuit din dealuri și păduri.
Zona Cinciş nu poate fi declarată „staţiune de interes local”, pentru că nu îndeplineşte condiţiile primare pentru acest lucru: îi lipsesc reţelele de apă şi canalizare. Primarul comunei Teliuc, Daniel Pupeză, ne-a declarat faptul că are în derulare proiecte în acest sens, până în luna septembrie ar trebui finalizată mutarea conductelor după marginea drumului pentru a se continua lucrările fără a afecta circulația în zonă, iar lucrările ar trebui finalizate în 2021.
Cand nivelul apelor este scazut, in coada barajului se mai vad inca ruinele fostei biserici, atestata documentar in 1360, care a fost inghitita de ape. In apropierea lacului se afla orasul Teliuc si satul Cincis-Cerna.
Pe malurile lacului, au aparut numeroase cabane si hoteluri particulare existand conditii de cazare si distractie pentru dorinta fiecaruia. Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, mai ales pe perioada verii, Lacul Cincis ascunde legende si povesti spuse de localnici cu patima.
In zona actualului lac de acumulare a existat (pana in 1954) o valoroasa biserica, monument deosebit de important pentru arta medievala romaneasca. Construita in sec. XV, ea prezenta un plan dreptunghiular, cu absida decrosata poligonala, cu unghi in ax. Initial tavanita, in sec.XVI, a fost acoperita cu o bolta semicirculara cu penetratii, decorata cu nervuri de tip gotic tarziu, intretaiate in forma de plasa, carora li se adauga o nervura longitudinala de coama (realizate in stuc). In 1645 pictorul Mihail din Hunedoara o decoreaza cu un ansamblu care prezenta caracteristici stilistice de Renastere. Repictata in sec.XVIII si marita cu un turn-clopotnita, in 1867. Inaintea demantelarii, picturile murale au fost extrase si depuse la castelul din Hunedoara.
Leave a Reply