9 iunie este o dată importantă pentru în istoria fotbalului românesc, “tricolorii” reușind, în această zi, cel puțin două victoria importante.
Amarildo SZEKELY
Una ar fi cea cu URSS, scor 2-0, la “mondialul” din Italia 1990, iar alta, cel puțin la fel de importantă, este succesul de pe “Rasunda”, cu Suedia, în preliminariile pentru EURO 1984.
Primul succes pe teren suedez
În acea zi “tricolorii”, conduși de pe bancă de Mircea Lucescu, luaseră o opțiune extreme de serioasă pentru calificarea la turneul final din Hexagon. Unicul gol al meciului a fost înscris de Cămătaru, în minutul 29, în ceea ce avea să fie primul succes al României în Suedia. Mircea lucescu s-a bazat, acum 37 de ani, pe șase jucători de la Craiova (Lung, Ștefănescu, Ungureanu, Țicleanu, Cămătaru și Balaci), trei ai Corvinului (Rednic, And one și Klein) și câte unul de la ASA și Sportul, adică Boloni și Iorgulescu, pe parcurs mai intrând încă un oltean (Geolgău) și un dinamovist (Augustin). Pe bancă mai erau dinamoviștii Moraru și Văetuș, omnul Hunedoarei care mai juca în București, precum și craioveanul Negrilă, iar după victoria “tricolorilor” de la Stockholm Parisul era din ce în ce mai aproape.
Lungul drum început la Hunedoara
Grupa României era una dificilă, din care mai făceau parte, la vremea meciului de pe “Rasunda”, campioana mondială Italia, bronzul european Cehoslovacia și surprinzătoarea Cipru. Drumul spre EURO 1984 începuse pe 1 mai 1982, la Hunedoara, când România trecuse de Cipru cu 3-1, meci despre care am mai vorbit. Până la singurul meci internațional al naționalei găzduit în județul Hunedoara, Mircea Lucescu, pe atunci încă antrenor-jucător al Corvinului, mai fusese pe bancă în alte trei meciuri, în Elveția, în ultimul meci al preliminariilor pentru “mondialul spaniol”, scor 0-0, și amicalele cu Belgia (1-4) și Bulgaria (2-1), ambele în deplasare.
Turneul sud-american
După meciul cu Cipru, a urmat un turneu în America de Sud. În primul meci (12 mai), România a pierdut, la limită, 1-0, în fața Argentinei, deținătoarea titlului suprem, pentru “pume” fiind titulari 8 campioni mondiali din 1978, adică Fillol, Olguin, Galvan, Pasarella, Tarantini, Ardiles, Galego și celebrul Kempes, deja vedetele Maradona și Valdano, și un alt mare talent, Ramon Diaz, care a și marcat singurul gol al meciului, de după pauză. A venit, apoi, jocul cu Peru (16 mai), unde mai strălucea Cubillas, dar erau și alte nume grele, precum Quiroga, Velasquez, Oblitas sau Uribe, joc câștigat de gazde, cu 2-0. Meciul, deși amical, a fost, însă, unul cu scandal, gazdele deschizâns scorul, la finele primei reprize, dintr-un penalty controversat, transformat de Uribe, după o fază în urma căreia, pentru proteste, fiind eliminați Iorgulescu și Balaci, golul al doilea, de după pauză, fiind marcat de Velasquez. Și a venit meciul cu Chile (18 mai), în care, la pauză, “tricolorii” conduceau cu 3-0, prin “dubla” hunedoreanului Klein și reușita lui Augustin. Despre această primă parte de joc se spune că a fost cea mai bună primă repriză din istoria fotbalului românesc. După pauză, perioadă în care se povestește că gazdele i-au rugat pe băieții lui Lucescu să o lase ceva mai moale, Chile a înscris de două ori, prin Bigorra și Caszely, iar jocul s-a terminat cu 3-2 în favoarea României. În acel meci au evoluat Moraru (Dinamo) – Rednic (Corvinul), Iorgulescu (Sportul), Boloni (ASA), Bogdan (Corvinul) – Țicleanu (Craiova) / ‘46 Andone (Corvinul), Augustin (Dinamo), Klein (Corvinul) / ’46 Balint (Steaua), Balaci (Craiova) – Geolgău (Craiova) / ’46 Turcu (Argeș), Cămătaru (Craiova), în turneul sus-amercian mai jucând Iordache (Steaua) și Gabor (Corvinul).
Multe meciuri de pregătire
Au urmat, apoi, trei meciuri amicale, până la jocul-tur cu Suedia de la București. Mai întâi a fost o “dublă” cu Japonia, pe 15 august, la Suceava, și trei zile mai târziu la București, ambele încheiate cu victoria România și, totodată, primele jocuri pe banca echipei naționale ale lui Mircea Lucescu după ce a plecat de la Corvinul. În primul meci România a câștigat cu 4-0, prin golurile corvinistului Klein, Turcu, Boloni și Dudu Georgescu, de la Dinamo, mai târziu antrenor al Corvinului. Cea de-a doua victorie a fost cu 3-1, după ce nipponii deschiseseră scorul prin Totsuka, dar până la pauza Boloni a restabilit egalitatea. În ultimele 20 de minute D. Georgescu, care a revenit la națională cu aceste prilej, ca și craioveanul Ungureanu, a marcat de două ori și a stabilit scorul final. Lucescu a început meciurile cu formule relativ similare, adică Moraru – Rednic, Ștefănescu (Craiova, căpitanul de echipă obișnuit, n. red.) , Iorgulescu, Bogdan – Țicleanu, Boloni, Klein, Balaci – Turcu, alături de acesta fiind folosiți, titulari, pe rând, Gabor și Văetuș (Văetuș, ca și Țicleanu, cel născut la Teliuc, erau hunedoreni de “export”, n. red.), în cele două partide mai intrând Andone, M. Mihail (Sportul), Ungureanu, D. Georgescu, Balint, Geolgău și Custoff (Dinamo), acesta din urmă, la meciul de la București, debutând în echipa națională.
Să nu uităm de jocul de la București
Pentru România urma al doilea meci din preliminariile pentru Campionatul European din Franța de acum 36 de ani, cel de pe 8 septembrie 1982, de la București, cu Suedia. Până atunci, însă, cu o săptămână înainte de confrunarea cu suedezii, România avea să întâlnească, tot în Capitală, pe fostul “23 August”, Danemarca, o altă echipă scandinavă. Trupa lui Lucescu a învins cu 1-0, printr-un gol marcat de Balaci, în debut de meci, în respectiva partidă consemnându-se debutul lui Duckadam, pe atunci la UTA, în echipa națională, precum și revenirile printre “tricolori” ale lui Sameș (Steaua) și Cârțu (Craiova), cel din urmă intrând după pauză. Titulari au mai fost, atunci, pe lângă Duckadam, Sameș și Balaci, Rednic, Iorgulescu, Ungureanu, Țicleanu, Boloni, Klein. Gabor și Cămătaru, iar pe parcurs au mai intrat, pe lângă Cârțu, Andone și M. Sandu (Sportul Studențesc). Ca o paranteză, la danezii au jucat, atunci, printre alții, O. Qvist, Busk, I. Nielsen, Madsen, Molby, J. Olsen, J. Ericksen, Bastrup, Kjaer, sau Sivaebeck, care au obținut, apoi, perfprmanțe de răsunet. Și a venit meciul cu Suedia, de la București, din preliminarii, de pe 8 septembrie 1982, când România a obținut prima victorie din istorie în fața nordicilor, golurile fiind marcate de doi corviniști, Andone, în prima repriză, și Klein, la începutul mitanului secund. Iar echipa Suediei era formată, atunci, pe scheletul celor de la Goteborg, recenți câștigători ai Cupei UEFA. Echipa României din acel meci a fost compusă din Moraru – Rednic, Andone, Iorgulescu, Ungureanu – Boloni, Țicleanu, Klein, Balaci – Gabor, D. Georgescu, pe parcurs mai intrând Cârțu și Custoff, iar pe bancă mai erau Duckadam, M. Mihail și Turcu. Iar apoi urma meciul cu Italia, de la Florența, dar despre acesta vom vorbi în curând.
Leave a Reply