Florin Oancea, mesaj dur, după oprirea termocentralei Mintia, în lipsa cărbunelui

Termocentrala Mintia a fost oprită, de joi, din cauza lipsei cărbunelui pe stoc, iar peste 4.000 de locuințe din Deva, dar și instituții publice printre care clădirile a 11 grădinițe, școli și licee din municipiu au rămas fără apă caldă și căldură. De luni, peste 4.200 de preșcolari și elevi din Deva vor rămâne acasă, din cauza opririi furnizării agentului termic, în unitățile de învățământ. Între timp, în Valea Jiului, de miercuri, circa 100 de mineri au rămas blocați în subteranul minei Lupeni, iar sute de oameni din zonă li s-au alăturat protestului, în fața sediului Exploatării Miniere Lupeni.

Florin Oancea, primarul Devei, i-a acuzat pe angajații minelor din Valea Jiului că au creat blocajul în urma căruia sunt afectați peste 20.000 de localnici din Deva. Acesta susține că minerii din Valea Jiului au o obligație contractuală să extragă cantitatea de cărbune necesară pentru a asigura aprovizionarea corectă cu cărbune a Termocentralei Mintia, pentru ca aceasta să funcționeze în condiții și la parametrii normali și să furnizeze agentul termic, apă caldă și căldură, pentru populație.

„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile și se vor plăti în 26 februarie. Și pentru niște sporuri. Au făcut grevă. Și care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. Sâmbăta și duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Dar în contract, dacă spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Și ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundație, s-a surpat nu știu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine. Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcționeze termocentrala, cu aer? Există un lanț, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul? La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toți devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran și să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei și al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut”, a afirmat primarul Devei, într-o emisiune de televiziune difuzată vineri pe InfoTV Deva.

Primarul a adăugat că minele din Valea Jiului nu mai produc cantitatea de cărbune necesară funcționării termocentralei. „Ei spun: dar știm că mergem pe pierderi și care e problema? Dar noi sâmbătă și duminică nu lucrăm, că suntem mineri. Dar dacă ne-au întârziat salariile cu o zi sau cu două – trei, facem grevă. (Vă întreb:) Dar voi aveți productivitate? Nu. Dar extrageți cantitatea de cărbune necesară? Pentru că există un lanț întreg iar 22.000 de deveni suferă pentru cei din Valea Jiului. Că nu sunt în stare să scoată cantitatea de cărbune necesară și numai se plâng. Ce să fac? Să vă apăr eu pe voi? Munciți mai mult”, a mai declarat primarul.

Declarațiile lui Florin Oancea i-au înfuriat pe o parte a reprezentanților minerilor. „Sâmbăta și duminca minerii nu stau la căldură. Nu știu dacă au prins două week-enduri din ianuarie încoace în care să stea acasă. Am fost la muncă. Și astăzi suntem la muncă, unii dintre noi, care avem rsponsabilități, să stăm la pompe, să tragem apele ca mâna să nu se inunde”, spune Marius Miron, unul dintre reprezentanții minerilor.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.