„FIECARE ROMÂN TREBUIE SĂ ÎȘI MENȚINĂ INTENȚIA DE A COLECTA SEPARAT PE PARCURSUL ÎNTREGII ZILE”

România produce 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an, respectiv 12.500 de tone pe zi, ţara fiind penultima în Uniunea Europeană într-un clasament al eficienţei ratei de reciclare a deşeurilor, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Uniunea Europeană a setat drept ţintă pentru 2020 ca fiecare ţară să recicleze minimum 50% din deşeurile produse de municipiile sale. România va rata acest obiectiv, capacitatea de reciclare crescând extrem de puţin în ultimii ani. La nivelul Uniunii Europene, România este penultima în clasamentul eficienţei din acest punct de vedere, reciclând doar 14% din deşeurile municipale. Doar Malta reciclează un procent mai mic din totalul deşeurilor municipale generate (6%)”, precizează sursa citată.

Spre deosebire de România, alte state din regiune reuşesc să recicleze în jur de o treime din deşeurile municipale – Polonia 34%, iar Bulgaria şi Ungaria – 35%. Campioana Uniunii Europene la reciclare este Germania, cu 68% rată de reciclare.

Îmbunătăţirea ratei de reciclare fiind lentă, cantitatea de deşeuri nereciclate este din ce în ce mai mare începând cu 2015. În ultimii ani aceasta a ajuns la cote fără precedent, România producând potrivit celor mai recente date 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an – adică 12500 de tone pe zi”, se mai arată în comunicatul Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Transformarea colectării separate într-un obicei zilnic poate începe ușor, prin adăugarea a încă unui coș in care sa punem sacul galben pe care Brai-Cata il distribuie gratuit, pentru reciclabile, lângă coșul de gunoi menajer. In sacul galben putem pune hârtie & carton, plastic & metal. Fiecare locuitor de la casa trebuie sa isi mentina intenția de a colecta separat pe parcursul întregii zile. Important este ca oamenii sa comunice, sa discute cu cei din comunitatea lor, despre obiectivul lor de a colecta separat. Puterea exemplului este foarte importanta”, a explicat managerul companiei de salubrizare Brai-Cata, Bogdan Constantinescu.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.